Achtergrond


De zaal ‘Acapella’
In het hart van het strobalenhuis bevindt zich de multifunctionele ruimte Acapalla. Omringd met dikke muren van stro afgewerkt met leem. Waar nodig dubbelwandig voor ultieme rust en stilte. De ouderwetse stalraampjes en bijzondere vorm van de ruimte maken Acapella stijlvol. Een aparte keuken en serre zijn praktisch bij zelfvoorziening en bijvoorbeeld het splitsen van groepjes (bij vergadering) of het opstellen van een lopend buffet.Het is mogelijk om de winkel erbij of apart te huren. Het inventaris is van degelijk en duurzaam materiaal, veelal zelf gemaakt en design.

Ontvangstruimte met vleugel 2

De mensen
De Groene Griffioen is een echt familiebedrijf. Eerst gangbaar, sinds 2009 biologisch. Eerst alleen een melkveebedrijf, sinds 2011 uitgebreid met kaasmakerij, winkel, verhuur en educatie.
Boy Griffioen en Wendela Griffioen-Bogerd wonen met hun 2 zoontjes op de boerderij. Hans & Marijke, de ouders van Boy, wonen ook op het erf. Hans, Boy en Wendela runnen het bedrijf, met elk een eigen verantwoordelijkheid. Boy melkt met zijn vader de koeien. Hans doet ook de opfok, het rantsoen en het landwerk. Boy maakt de kaas en houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling. Samen met Wendela en een architect heeft hij het strobalen huis ontworpen. Daarnaast is hij ook nog geluidstechnicus. Hij werkt vaak op zondagochtend in het Concertgebouw in Amsterdam en maakt in zijn geluidsstudio in het strobalenhuis professionele muziekopnames. Wendela is de gastvrouw van De Groene Griffioen en helpt mee met het boerderijwerk. Verder is zij verantwoordelijk voor de organisatie van de verhuur en evenementen, de kaasafzet, workshops en educatie. Ook staat zij in de boerderijwinkel.
Wendela en Boy zijn nog niet uit gedroomd en hebben voor de toekomst nog meer ambitieuze plannen om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

boy en wendela van De Groene Griffioen

Het strobalenhuis
Het strobalen huis past helemaal in de filosofie van de boerderij en de eigenaren. Duurzame en natuurlijk materialen voor een prettig binnenklimaat en zo min mogelijke belasting op het milieu.
Er zitten wel 1000 balen stro verwerkt in de muren, die er met de hand zijn ingezet. Hetzelfde materiaal gebruiken we op de boerderij om de hokken van de kalfjes mee op te strooien.
In het huis bevinden zich de boerderijwinkel, een kaasopslag, entree met toiletten, ontvangstruimte met keuken en kleine serre en is het achterste gedeelte prive.

De Groene Griffioen strohuis vanaf weg

De boerderij
De Groene Griffioen is een biologische boerderij met 50 melkkoeien, een stier, 40 stuks jongvee en wat kippen.
Biologisch betekent in harmonie met dier, mens en milieu. De Groene Griffioen gebruikt alleen maar voer van biologische herkomst (zo veel mogelijk van eigen land), de koeien staan zo lang mogelijk buiten in de wei en behouden hun horens. Het weiland wordt uitsluitend met natuurlijke en eigen mest en compost bemest dus geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De dieren krijgen geen preventieve medicatie (zoals antibiotica). Voortplanting gebeurt met een echte stier. Verder hebben de dieren meer ruimte in de stal en door de compoststal met houtsnippers komen er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht. Deze stal heeft een heerlijk ligbed voor de koeien. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop rond en gesloten te maken.
De Groene Griffioen heeft dubbeldoel-koeien. Het zijn zowel vlees- als melkkoeien. Uiteraard geven ze minder vlees en minder melk dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid en weerstand hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Bovendien kunnen ze toe met een sober rantsoen (kuil)gras en wat krachtvoer wat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Tot slot is de melk, de kaas en het vlees van goede kwaliteit.

Kalfje en koe
Koe met kalfje in de boomgaard