Wie zijn wij?

 
 


Een echt familiebedrijf. Eerst gangbaar, sinds 2009 biologisch. Eerst alleen een melkveebedrijf, sinds 2011 uitgebreid met kaasmakerij, winkel, vergaderruimte (multifunctioneel) en educatie. De opvolgers zijn nog niet uit gedroomd en hebben voor de toekomst nog meer ambitieuze plannen om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.


De bedrijfsvoering/filosofie


Respect voor mens, dier en milieu. Dat is onze filosofie en ons uitgangspunt voor de bedrijfsvoering. Biologische bedrijven worden gecontroleerd door Skal om te kijken of ze aan de eisen voldoen. Zo moeten de koeien naar buiten, hebben ze meer ruimte in de stal, gebruiken we nooit preventief medicatie (zoals antibiotica), is het voer dat de dieren krijgen van biologische herkomst en gebruiken we geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen


Naast de eisen waaraan je moet voldoen om biologisch te zijn, proberen wij in meer dingen rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo hebben wij gekozen voor een koeienras dat een goede weerstand heeft en een prima ras is voor vlees en melk (om kaas van te maken). Doordat de koeien een goede weerstand hebben, hebben ze minder snel medicijnen nodig. Wij geven nooit preventief medicijnen en antibiotica. Onze koeien geven niet de meeste melk, en hebben voldoende aan een simpel rantsoen (gras, kuilgras, beetje krachtvoer) we hoeven daarom ook niet veel verschillende soorten voer te kopen en naar ons bedrijf te voeren (kost energie).

Wij kopen geen nieuwe koeien. Alleen een stier die de koeien mag dekken. Het jongvee blijft bij ons op de boerderij om ook melkkoe te worden en blijven hier hun hele leven. De stierkalfjes gaan wel na een paar weken weg want die kunnen we nooit melken. De koeien houden hun horens. We hebben een potstal met compostbed voor de koeien; heerlijk ligbed voor de koeien en goed materiaal om uit te rijden over het land om het gras te laten groeien, stinkt ook niet zoals drijfmest. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop rond en gesloten te maken.


Hans Griffioen (1948)

Boer

Ik doe iets met koeien en ik vind het leuk om met trekkers bezig te zijn. De verbreding (kaas en educatie) is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik houd mij bezig met de oorspronkelijke bezigheden van de boerderij; de verzorging, het rantsoen, de fokkerij en beweiding van de koeien en natuurlijk de koeien melken.


Boy Griffioen (1983)

Boer, kaasmaker, geluidstechnicus


Boer, kaasmaker en geluidstechnicus. Een bijzondere combinatie misschien maar dit zijn mijn passies waar ik mijn werk van heb gemaakt. Zondagochtend ben ik regelmatig in het concertgebouw te vinden om het geluid te regelen voor de radio 4 concerten, en in onze eigen geluidsstudio werk ik ook graag met uitzicht op het weiland. Een paar keer in de week maak ik kaas en ik help mijn vader bij de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij zoals koeien melken en voeren. Ik heb heel veel energie gestopt in de bouw van onze bedrijfswoning gemaakt van strobalen en ik deel mijn kennis graag via netwerken over compoststallen, kringlooplandbouw en innovatie. Als ik even tijd voor mezelf heb, ben ik graag op internet te vinden om te discussiëren over duurzaam voedsel. Ik ben regelmatig betrokken bij de Youth Food Movement.


Wendela Griffioen-Bogerd (1984)

Gastvrouw, (educatie)boerin en kaasverkoper


Lesgeven en verkopen daar heb ik wel ervaring mee. Ik heb jaren lang breakdance les gegeven (b-girl Gwen) en heb in de Hortus de educatielessen voor basisscholen ondersteund. Na mijn studie heb 5.5 jaar bij een onderzoeks- en adviesbureau gewerkt als consultant. Nu ben ik gastvrouw en (educatie)boerin en dat doe ik met heel veel plezier. Ik heet de bezoekers en klanten welkom op de boerderij, sta in de winkel, geef de rondleidingen, verzorg de teamuitjes met lunches, ben verantwoordelijk voor de kaasafzet, promotie en educatie van ons prachtige bedrijf. Daarnaast help ik natuurlijk ook mee op de boerderij bij het verzorgen van de dieren en als het moet help ik een handje in de melkput. Ik leef best bewust. Ik probeer niet te veel te kopen, koop tweedehands en regelmatig biologisch. Biologisch is goed, maar ik heb liever gangbare producten uit Nederland dan biologische producten die van ver komen. Vervoer kost ook geld en belast het milieu. In mijn vrije tijd doe ik graag wat met Boy, Melle & Feije, pilates, skeeler, zwem en fiets ik graag.


Marijke Griffioen-Al (1953)


Ik ben de vrouw van Hans en doe al jaren een deel van de administratie. Praktische zaken als overalls wassen en nieuwe laarzen kopen doe ik ook. Ik ben een bezige bij, niet heel actief met de koeien op de boerderij maar wel met schilderles, naailes en oppassen op mijn twee kleinzoons. Verder ben ik vrijwilliger bij de bibliotheek in Muiden en zoek ik kleding uit in Almere dat bestemd is voor het Oostblok. Iedereen mag weten en proeven dat wij zelf kaas maken!


Melle & Feije Griffioen (2009 & 2010)


Wij zijn de zonen van Boy en Wendela en vinden het heel erg leuk op de boerderij. Lekker veel ruimte om te spelen en bij de dieren te zijn. Vooral Feije houdt van werken en is al echt een boertje, ook bij de rondleidingen kan hij al veel vertellen. Allebei zijn ze graag buiten om te werken, bloemen te plukken of hutten te bouwen.


De Montbeliarde koe

Ik loop hier met nog ongeveer 50 andere koeien rond in de wei en in de winter in de vrijloopstal. Ik ben een roodbonte koe (Frans ras) met meestal een witte kop. Ik ben een goede melkkoe maar ook een goede vleeskoe. Ik geef niet heel veel melk maar wel goede melk om kaas van te maken. In tegenstelling tot  veel melkkoeien heb ik wel horens!  Door mijn goede weerstand voel ik me helemaal thuis op de biologische boerderij waar medicijnen niet zomaar gebruikt mogen worden.  Mijn melk wordt gebruikt voor kaas en ik word op de ouderwetse manier gedekt, door een lekkere stoere stier!


De Kippen

Lekker scharrelen over de boerderij en eitjes leggen in het stro. We lopen hier lekker vrij rond in verschillende groepjes. Het is erg leuk hier want we kunnen gaan en staan waar we willen en hebben dus ook een heel divers rantsoen. Onze eieren verstoppen we altijd en vaak weer op andere plekken. Wij zijn ook liefhebbers van de kaas van de Groene Griffioen. De wrongel die overblijft na het kaasmaken, eten wij lekker op!


De Kaas

Ik ben met liefde gemaakt. Een Goudse biologische kaas gemaakt van rauwe melk. Na 5 weken ben ik jong en hoe langer ik op de plank lig, hoe ouder en pittiger ik word. Ik besta uit melk, stremsel, zuursel en zeezout. Het zeezout komt uit de Middellandsezee bij Sicilië. Dit zout bevat veel goede mineralen en zorgen voor een goede smaak en goede houdbaarheid. Door dit zeezout te gebruiken hoeven er tijdens het kaasmaakproces geen extra toevoegingen gebruikt te worden. Puur natuur dus. Ook mijn korst is natuurlijk want hij is eetbaar; geen plastickorst met kleurstof en schimmelwerend middel, maar puur natuur. De natuurkorst is ideaal bij plakjes snijden en het geeft een lekkere bite!


De Melk

Ik ben de witte motor. Rauwe melk betekent dat ik niet gepasteuriseerd ben. Alle vitaminen en enzymen blijven door het niet bewerken behouden. Rauwe melk is vet en daar zitten veel gezonde stoffen in zoals omega 3 vet. Er zijn nog meer verschillen. Zo is melk uit een pak niet alleen gepasteuriseerd maar ook gehomogeniseerd waardoor er geen vet boven komt drijven als je het laat staan. Als je mij laat staan komt het vet (room) wel bovendrijven. Bij melk uit de winkel is eerst ook al het room uit de melk gehaald en later weer deels terug gestopt, afhankelijk van het soort melk (vol, halfvol, mager). Rauwe melk is altijd voller dan volle melk uit de winkel. Ik ben misschien korter houdbaar dan melk uit de winkel (supermarkt), een dag of 4. Als je kijkt hoeveel (goede) stoffen er uit bewerkte melk zijn gehaald ben ik eigenlijk heel goedkoop voor zo een vol en puur product! Mensen die een fles hervullen, zorgen ook nog eens voor minder afval! Helemaal goed!

Mensen en dieren van De Groene Griffioen

Contact:

Wendela Griffioen-Bogerd

Lange Muiderweg 18a
1382LA Weesp

06-421 645 33

E-mail: info@degroenegriffioen.nl