Onze bedrijfsvoering


Respect voor mens, dier en milieu. Dat is onze filosofie en ons uitgangspunt voor de bedrijfsvoering. Biologische bedrijven worden gecontroleerd door Skal om te kijken of ze aan de eisen voldoen. Zo moeten de koeien naar buiten, hebben ze meer ruimte in de stal, gebruiken we nooit preventief medicatie (zoals antibiotica), is het voer dat de dieren krijgen van biologische herkomst en gebruiken we geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen

Naast de eisen waaraan je moet voldoen om biologisch te zijn, proberen wij in meer dingen rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo hebben wij gekozen voor een koeienras dat een goede weerstand heeft en een prima ras is voor vlees en melk (om kaas van te maken). Doordat de koeien een goede weerstand hebben, hebben ze minder snel medicijnen nodig. Wij geven nooit preventief medicijnen en antibiotica. Onze koeien geven niet de meeste melk, en hebben voldoende aan een simpel rantsoen (gras, kuilgras, beetje krachtvoer) we hoeven daarom ook niet veel verschillende soorten voer te kopen en naar ons bedrijf te voeren (kost energie). 

Wij kopen geen nieuwe koeien. Alleen een stier die de koeien mag dekken. Het jongvee blijft bij ons op de boerderij om ook melkkoe te worden en blijven hier hun hele leven. De stierkalfjes gaan wel na een paar weken weg want die kunnen we nooit melken. De koeien houden hun horens. We hebben een potstal met compostbed voor de koeien; heerlijk ligbed voor de koeien en goed materiaal om uit te rijden over het land om het gras te laten groeien, stinkt ook niet zoals drijfmest. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop rond en gesloten te maken.