Onze bedrijfsvoering


Respect voor mens, dier en milieu. Dat is onze filosofie en ons uitgangspunt voor de bedrijfsvoering. Biologische bedrijven worden gecontroleerd door Skal om te kijken of ze aan de eisen voldoen. Zo moeten de koeien naar buiten, hebben ze meer ruimte in de stal, gebruiken we nooit preventief medicatie (zoals antibiotica), is het voer dat de dieren krijgen van biologische herkomst en gebruiken we geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen

Naast de eisen waaraan je moet voldoen om biologisch te zijn, proberen wij in meer dingen rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo hebben wij gekozen voor een koeienras dat een goede weerstand heeft en een prima ras is voor vlees en melk (om kaas van te maken). Doordat de koeien een goede weerstand hebben, hebben ze minder snel medicijnen nodig. Wij geven nooit preventief medicijnen en antibiotica. Onze koeien geven niet de meeste melk, en hebben voldoende aan een simpel rantsoen (gras, kuilgras, beetje krachtvoer) we hoeven daarom ook niet veel verschillende soorten voer te kopen en naar ons bedrijf te voeren (kost energie). 

Wij kopen geen nieuwe koeien. Alleen een stier die de koeien mag dekken. Het jongvee blijft bij ons op de boerderij om ook melkkoe te worden en blijven hier hun hele leven. De meeste stierkalfjes gaan wel na een paar weken weg want die kunnen we nooit melken. We willen de dieren zoveel mogelijk ruimte geven, dus we kunnen niet alle stierkalfjes aanhouden omdat het anders te vol wordt in de winter als de dieren op stal staan. De koeien houden hun horens. We hebben een vrijlooopstal waar de melkkoeien in de winter staan, die gevuld is met natuurmaaisel. Een heerlijk ligbed voor de koeien en goed materiaal om in combinatie met de koeienmest uit te rijden over het land als we er compost van hebben gemaakt. Elke dag potten we de stal op met een nieuw laagje strooisel dat uit de buurt komt. Namelijk uit natuurgebied het Naardermeer en de Bloemendalerpolder dat tegenover de boerderij ligt bij de nieuwe woonwijk Weespersluis. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop rond en gesloten te maken.

We werken graag met lokale producten en lokale reststromen. Hiervoor werken we bijvoorbeeld samen met Natuurmonumenten (maaisel, gebruiken wij als strooisel), een biologisch bedrijf dat groente- en fruitsapjes maakt (pulp, gebruiken wij als veevoer). Winkels en horeca uit de buurt gebruiken onze producten (kaas, melk eieren) en wij verkopen in onze winkel producten van andere boeren en producenten.

Samen sta je sterk dus we werken met meerdere organisaties samen om nog duurzamer te worden en te helpen bij de transitie naar een duurzaam voedselsysteem waarbij dierenwelzijn en milieu een belangrijke rol spelen.
Vers aan de Vecht heeft in nauwe samenwerking met De Groene Griffioen en professionele tuinders een pluktuin opgezet waar sinds 2021 mensen elke week biologische groenten kunnen oogsten.
Moma verzuivelt onze melk voor particulieren en de horeca in Amsterdam
Wilderland geeft ons zaad voor een biodivers landschap, voer voor de bijen en insecten, de varkens wroeten de grond om waar we kruiden kunnen inzaaien. Uiteindelijk kan er ook nog thee gemaakt worden van de kruiden.