We doen dit samen

Het grootste deel van onze melk gaat normaal gesproken naar de horeca in Weesp en Amsterdam. Naar koffietentjes, lunchrooms en pannenkoekenrestaurants. Nu deze vorige week allemaal gesloten werden vanwege het coronavirus, was lichte paniek voelbaar op ons erf. Vooral...

In tijden van corona

Het is nog voor openingstijd van onze winkel als de eerste klant voor de deur staat. “Hebben jullie nog eieren? Bij de supermarkt is alles uitverkocht.” Ik knik en begroet een echtpaar dat wat zoekend rondkijkt. “Hebben jullie hier aardappels? Er is nergens meer iets...

Spirituele landbouw

De afgelopen weken hebben we een nieuwe website voor onze boerderij gemaakt, en sinds deze online is krijgen we leuke mailtjes van lezers van deze krant. Lezers die zich spontaan aanmelden om vrijwilligerswerk te doen, lezers met vragen. Zo ook ene Els. “Jullie koeien...

Geografisch bloed

Het toeval wil dat er op ons erf twee sociaal geografen werken: Myrte en ik (Hanna). Myrte is een van de melkboeren van MOMA, die onze melk verwerkt en naar Amsterdam brengt. 80 procent van de 7000 liter die ze wekelijks afzetten gaat naar koffietentjes en...

Vers vlees

Het is nooit een leuk moment, maar één keer in de vier maanden brengen we een koe naar de slager. Bijvoorbeeld omdat ze niet drachtig wil worden, of omdat ze nauwelijks nog melk geeft. En dan is het hard maar simpel: dan kost ze meer dan dat ze opbrengt. Na een lange...

De geur van gier

De een vindt het heerlijk, de ander knijpt snel zijn neus dicht: de geur van gier. En bijna is het weer zover: vanaf 16 februari is het voor boeren toegestaan de mestkelder onder de stal leeg te pompen en de dunne koeienpoep op het land uit te rijden. Als voeding voor...

Tochtige koeien

Beiden zwart-wit, maar in tegenstelling tot de panda is een koe elke drie weken vruchtbaar. Of, zoals een boer het noemt: tochtig. Een tochtige koe heeft een verhoogde lichaamstemperatuur, is onrustig, verliest slijm uit haar vulva en loeit veel. En hard. Door haar...

“Zijn dit échte dieren?”

De groepen 5 t/m 8 van een Islamitische basisschool uit Almere komen deze weken omstebeurt kaas maken op onze boerderij. Net als elke andere schoolklas knijpen de leerlingen direct hun neus dicht als ze op het erf arriveren. “Wat stinkt het hier!” En: “Help, mijn...

Rokende poep

“Mama, kom snel”, roept onze zoon Olle (6) bij de voordeur. “De berg staat in brand.” “De berg? Welke berg?” “De berg met poep, achter de stal. Hij rookt!” Ik schiet in de lach. “Lieve schat, dat hoort. Papa en Boy hebben het bed van de koeien verschoond en alle mest...

Een tikkeltje onvoorspelbaar

Op ons erf hebben we twee honden: Dinky en Senna. Senna hoort bij ons gezin en is een kruising tussen een Mechelse herder en een Golden Retriever. Zwart als roet, rank en enthousiast. Vrolijk kwispelend begroet ze iedereen die het erf betreedt, tenzij na zes uur ’s...