Mobiele kippenkar

Al ruim een jaar droomden we van een kippenkar. Zo eentje die speciaal ontworpen is voor biologisch pluimvee, verrijdbaar is door het weiland en plek heeft voor 249 kippen. Dat lijkt een raar aantal, maar feit is dat je vanaf 250 kippen geen hobbyhouder meer bent en...

Vertrek Jurre en Hanna

Vertrek Jurre en Hanna Via deze weg willen we u meedelen dat aan het eind van dit jaar Jurre en Hanna zullen verhuizen naar een andere boerderij. Zij zijn gevraagd een biologische boerderij ten noorden van Amsterdam over te nemen van een ouder echtpaar en zien dit als...

Maaien

Sinds de verbouwing van onze melkput, afgelopen winter, krijgen de koeien tijdens het melken geen brokken meer gevoerd. Het oude systeem had het wel inbegrepen, met als voordeel dat de koeien zeer graag de melkput inliepen en elke koe een eigen portie kreeg. Nu de...

Wát een kracht

“Als je weet hoe het zit, koop je lokale shit”, spreekt melkboer Marten door zijn megafoon. Met zijn oude Renault 4, waarmee hij normaal gesproken zijn zuivel vent op Amsterdamse pleinen, rijdt hij door de hoofdstad voor een oproep aan de consument: “Hier spreekt je...

Kalf zonder staart

Afgelopen week zijn er twee kalfjes geboren op onze boerderij. Beide stiertjes, roodbont. “Kom eens kijken mama”, riep zoon Olle, die bij de tweede bevalling aanwezig was. “Dit kalf heeft geen staart.” Verbaasd bekeken we het dier. “Wat gek, er zit niet eens een...

Lenteliters

Boeren Jurre en Boy lopen deze dagen fluitend richting de melkput. “Melken is zoveel leuker als de uiers goed vol zitten. De wintermaanden waren schraal: vaak stond ik twee uur te werken voor nauwelijks 400 liter. Per dag is dat nu 200 liter meer.” Hoe dat komt? Door...

Klotsende uiers

De dag dat de lente losbarst is een van de mooiste van het jaar. Het eerste kopje koffie in de tuin, de lammetjes naast het huis, naar buiten met zonder jas. Je voelt dat je wil fluiten, zingen, springen. De zintuigen in volle bloei. Zelfs in tijden van corona. Wél...

Extra open

Onze boerderijwinkel is nog gewoon open. Nu ja, gewoon. In deze tijd is niets meer gewoon. Sinds vorige week mag er maar één klant of gezin tegelijk naar binnen en moet de rest buiten wachten. We lopen rond met alcoholdoekjes om het pinapparaat, de kassa en de...

We doen dit samen

Het grootste deel van onze melk gaat normaal gesproken naar de horeca in Weesp en Amsterdam. Naar koffietentjes, lunchrooms en pannenkoekenrestaurants. Nu deze vorige week allemaal gesloten werden vanwege het coronavirus, was lichte paniek voelbaar op ons erf. Vooral...

In tijden van corona

Het is nog voor openingstijd van onze winkel als de eerste klant voor de deur staat. “Hebben jullie nog eieren? Bij de supermarkt is alles uitverkocht.” Ik knik en begroet een echtpaar dat wat zoekend rondkijkt. “Hebben jullie hier aardappels? Er is nergens meer iets...