Boerderij-educatie

Weet jij hoeveel kilo gras een koe eet? En hoeveel liter melk zij daarvan kan maken?

Om een antwoord te krijgen op deze of andere vragen kunnen schoolklassen en andere groepen een bezoek brengen aan De Groene Griffioen. In een twee uur durend programma krijgen de leerlingen een rondleiding en diverse opdrachtjes, waarbij ze met hun eigen ogen kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt en wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van de dieren.

Kaasworkshop

Zelf kaas maken van verse melk? Dat kan! Voor jong en oud. Vanaf groep 5 tot en met internationale studenten en als bedrijfsuitje bieden wij kaasworkshops aan voor groepen. We starten met een rondleiding over de boerderij, zodat we kunnen zien waar de koeien staan, wat ze eten en waar de basis voor de kaas begint. Met de verse melk (wél gepasteuriseerd) gaan we vervolgens aan de slag in de zaal van het strobalenhuis.

In 2 tot 3 uur tijd maken we meerdere zachte kaasjes (soort mozzarella) in diverse smaken (neem zelf kruiden mee of we oogsten in de pluktuin) die we direct na afloop proeven. Als er een kaasje overblijft geven we die uiteraard mee. Hoe denk jij dat het zal smaken?

We doen dit regelmatig voor basisscholen in samenwerking met Stad en Natuur Almere.

Omdat we regelmatig aanvragen krijgen om kaas te maken voor kleine groepjes of duo’s hebben we zaterdag 16 maart een workshop met open inschrijving gepland.
Verschil met de kaaslessen voor scholen: Uitgebreidere rondleiding, met koffie/thee en wat lekkers en proeverij van kazen van onze boerderij en meerdere kaasjes.

 

Workshop kaasmaken

Ben je benieuwd hoe het proces van melk naar kaas eruit ziet en wil je zelf kaas maken? Doe mee met de workshop kaas maken. We starten met een rondleiding op de boerderij bij de koeien. Zij zorgen voor het belangrijkste ingrediënt om kaas te maken: de melk. Vervolgens warmen we de melk op en gaan we deze aanzuren en stremmen (wat dit is en waarom dit nodig is, leer je tijdens de workshop). Dit proces heeft even tijd nodig zodat Wendela wat drinken en lekkers kan aanbieden en kan uitleggen wat de volgende stappen inhouden om kaas te maken. Dit ga jij direct in de praktijk brengen. In meerdere groepjes maken we een aantal zachte kaasjes die we na afloop meteen gaan proeven. Uiteraard ook met een proeverij van de kazen die we wekelijks maken in de kaasmakerij op het erf. Neem vooral familie en vrienden mee én wat lekkers om in de kaas te doen. Altijd leuk om te experimenteren. Bekende kruiden als bieslook of peterselie, maar komijn zaadjes, eetbare bloemen of peperkorrels mag ook. Verras je zelf!

Workshop kaasmaken

zaterdag 5 oktober 2024

Op veler verzoek staat er weer een workshop kaas maken gepland met open inschrijving. Alleen, samen met iemand of met een aantal vrienden/familieleden, meld je aan.

Wanneer: zaterdag 5 oktober 10:00 – 13:00 uur
Kosten: € 54,95 p.p. (incl. materiaal, koffie/thee/lekkers, rondleiding én kaasproeverij in de Acapella zaal)
Maximaal aantal personen: 18 (vol=vol)

Aanmelden en informatie: mail of bel Wendela.