Koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

Vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. 

Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest. Op een biologisch bedrijf wordt niet met kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Een ander kenmerk van biologisch is dat er geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren wordt gegeven. Als een koe ziek is of een wondje heeft zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.

Tot slot vinden we het leuk om te vertellen dat onze koeien hoorns hebben. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Koeien

door feb 12, 2020

Ontketend

Hoeveel kilometer heeft de melk afgelegd die jij bij het ontbijt of in je koffie drinkt? Klanten die rechtstreeks bij ons op de boerderij de melk halen, kunnen die vraag makkelijk beantwoorden. Het antwoord is voor degenen uit Weesp en Muiden maar 5 kilometer, voor...

Uit de veren

Op onze boerderij lopen ruim 100 koeien en meer dan 150 kippen rond. We hebben ook heel veel vogels op het boerenerf. Twee jaar geleden is ons erf vogelvriendelijker gemaakt met dank aan het project van het Grond Verbond. Een takkenril is er gemaakt, heel veel...

Ziekenboeg

Onze koeien zijn niet vaak ziek, wijzelf gelukkig ook niet. Maar afgelopen week hadden we een zieke koe en Boy en Roos waren allebei ziek. Ja wat doe je dan? De koeien moeten gemolken en gevoerd worden, dus goed uitrusten of een hele dag in bed liggen zit er (voor...

Naar Den Haag

Boy ging vorige week met een aantal boeren naar Den Haag. Niet met de trekker om te protesteren, maar met de trein om te praten met de demissionair minister van landbouw. Piet Adema wilde van de pionierende boeren horen waar ze tegen aan lopen bij de weg naar...

Mannenvlees

Vorige week schreven wij over vegetarische kaas en dat vlees en stremsel onlosmakelijk verbonden zijn met melk. Wij hebben ruim 50 koeien die gemiddeld een keer per jaar een kalfje krijgen. Ongeveer de helft van de kalfjes komt als stier ter wereld, de andere helft...

Vegetarische kaas

Wij krijgen soms de vraag of onze kaas vegetarisch is. Bij vegetarische kaas is er geen dierlijk stremsel gebruikt. Wij gebruiken lebstremsel. Dat is een vloeistof uit de (leb)maag van een kalf. De enzymen in het stremsel zorgen dat de melk dik wordt, erg belangrijk...

Advocaat van de zuivel

Afgelopen maandag (12-2) was Boy uitgenodigd bij “De Balie” in Amsterdam voor een debat over boeren met bacteriën. Niet omdat hij veel bacteriën bij zich heeft als boer, maar als expert op het gebied van natuurbeheer, voedselproductie en zijn innovatieve kijk op de...

Protesthopen in Europa

Niet alleen in Nederland protesteren boeren, afgelopen week gingen ook de boeren in België, Spanje, Polen, Roemenië, Litouwen, Griekenland, Litouwen, Frankrijk en Duitsland de straat op omdat ze niet blij zijn met het Europese landbouwbeleid. Maar waarom dan? Het...

Alfred

Bijna elke maandag hebben we in de ochtend een paar extra handen bij het boerderijwerk van Alfred. Drie jaar geleden kwam hij op bezoek om met zijn dochter een kalfje te adopteren. Ze noemden het kalfje Eloise dat geboren is op 23 september 2020. Alfred voelde zich...

Natuurlijk(e) kaas!

In onze boerderijwinkel verkopen we veel verschillende soorten kaas. Bijna allemaal zelf gemaakt. Alleen de geitenkaas kopen we in bij een andere biologische boerderij. namelijk bij geitenboerderij de Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos. Al onze kazen zijn...