Koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

Vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. 

Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest. Op een biologisch bedrijf wordt niet met kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Een ander kenmerk van biologisch is dat er geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren wordt gegeven. Als een koe ziek is of een wondje heeft zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.

Tot slot vinden we het leuk om te vertellen dat onze koeien hoorns hebben. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Koeien

door feb 12, 2020

Extra varkentjes

Deze week arriveren vier nieuwe biggetjes in de voortuin van onze boerderij. Ze zijn drie maanden oud en dus jonger dan de varkentjes die al sinds april bij ons wonen. Misschien heftig om te horen, maar deze verschillende ‘generaties’ zullen ervoor zorgen dat het...

Scheef maaien

Twee keer per jaar maait boer Hans - de vader van Boy - de IJsselmeerdijk tussen Muiden en Muiderberg. Op het eerste deel, direct achter het Muiderslot, grazen onze pinken het gras kort, maar daar waar het fietspad parallel loopt vraagt de dijk om onderhoud. Een dijk...

Mobiele kippenkar

Al ruim een jaar droomden we van een kippenkar. Zo eentje die speciaal ontworpen is voor biologisch pluimvee, verrijdbaar is door het weiland en plek heeft voor 249 kippen. Dat lijkt een raar aantal, maar feit is dat je vanaf 250 kippen geen hobbyhouder meer bent en...

Vertrek Jurre en Hanna

Vertrek Jurre en Hanna Via deze weg willen we u meedelen dat aan het eind van dit jaar Jurre en Hanna zullen verhuizen naar een andere boerderij. Zij zijn gevraagd een biologische boerderij ten noorden van Amsterdam over te nemen van een ouder echtpaar en zien dit als...

Maaien

Sinds de verbouwing van onze melkput, afgelopen winter, krijgen de koeien tijdens het melken geen brokken meer gevoerd. Het oude systeem had het wel inbegrepen, met als voordeel dat de koeien zeer graag de melkput inliepen en elke koe een eigen portie kreeg. Nu de...

Wát een kracht

“Als je weet hoe het zit, koop je lokale shit”, spreekt melkboer Marten door zijn megafoon. Met zijn oude Renault 4, waarmee hij normaal gesproken zijn zuivel vent op Amsterdamse pleinen, rijdt hij door de hoofdstad voor een oproep aan de consument: “Hier spreekt je...

Kalf zonder staart

Afgelopen week zijn er twee kalfjes geboren op onze boerderij. Beide stiertjes, roodbont. “Kom eens kijken mama”, riep zoon Olle, die bij de tweede bevalling aanwezig was. “Dit kalf heeft geen staart.” Verbaasd bekeken we het dier. “Wat gek, er zit niet eens een...

Lenteliters

Boeren Jurre en Boy lopen deze dagen fluitend richting de melkput. “Melken is zoveel leuker als de uiers goed vol zitten. De wintermaanden waren schraal: vaak stond ik twee uur te werken voor nauwelijks 400 liter. Per dag is dat nu 200 liter meer.” Hoe dat komt? Door...

Klotsende uiers

De dag dat de lente losbarst is een van de mooiste van het jaar. Het eerste kopje koffie in de tuin, de lammetjes naast het huis, naar buiten met zonder jas. Je voelt dat je wil fluiten, zingen, springen. De zintuigen in volle bloei. Zelfs in tijden van corona. Wél...

Extra open

Onze boerderijwinkel is nog gewoon open. Nu ja, gewoon. In deze tijd is niets meer gewoon. Sinds vorige week mag er maar één klant of gezin tegelijk naar binnen en moet de rest buiten wachten. We lopen rond met alcoholdoekjes om het pinapparaat, de kassa en de...