Koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

Vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. 

Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest. Op een biologisch bedrijf wordt niet met kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Een ander kenmerk van biologisch is dat er geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren wordt gegeven. Als een koe ziek is of een wondje heeft zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.

Tot slot vinden we het leuk om te vertellen dat onze koeien hoorns hebben. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Koeien

door feb 12, 2020

Kaasfrietjes

Onze kazen zijn nooit precies hetzelfde. Het is met de hand gemaakt van biologische rauwe melk. De winkeldames denken mee met de klanten en leggen uit welke soorten we die week hebben. Het leukste is natuurlijk om een plakje kaas te proeven. Hiervoor hebben we een...

Raldi en de koeborstel

Vorige week vertelden we over de schoonheidsbehandeling van de koeien. Pedicure (klauwbekappen) en knipbeurt (staarten scheren) bij de melkkoeien. Dit gebeurt af en toe. Daarnaast kunnen de koeien altijd genieten van een massage met hulp van één van de koeborstels. De...

Schoonheidsbehandeling

De koeien staan alweer een paar weken op stal. Gelukkig hebben ze daar veel ruimte om te eten, te lopen en te liggen (herkauwen). Als de koeien buiten lopen zijn ze meestal erg schoon. In deze periode, als de koeien dag en nacht op stal staan, doen we meer moeite om...

Over koetjes en kalfjes praten

Op maandag vergaderen we altijd met zijn drieën tijdens de lunch. Boy, Wendela en Roos. We vinden het belangrijk om niet alleen de week door te nemen en de boerderij dingen te bespreken maar ook gezellig bij te kletsen Tijdens deze vergaderlunch praten we dus...

Masterclass kaasmaken

Dit schooljaar heeft Wendela al tientallen kaasjes gemaakt in de Acapellazaal met basisschoolleerlingen uit Almere. Een bijzonder boerderijbezoek voor veel kinderen. Voor sommige leerlingen is het hun eerste bezoek aan een boerderij en zien zij voor het eerst een koe,...

Op stal

Na de regen van vorige week is het land zo nat dat de melkkoeien sinds afgelopen weekend ook overdag binnen zijn gebleven. Als het land te nat is, kunnen ze niet lekker liggen en lopen ze het gras stuk. Je houdt dan alleen nog maar blubber over. Nu het kouder wordt,...

Merel

Merel is eind twintig en tandarts. Ze woont met haar vriend in Amsterdam. Begin 2023 kwam ze op de boerderij om te kijken of ze als vrijwilliger aan de slag kon. Via haar vriend, die met ons samenwerkt voor de groente en fruitpulp voor de koeien, kwam ze bij ons...

Bodemleven

Afgelopen weken waren de landelijke bodemdieren dagen. Ondanks de extra tijd die we kwijt zijn door blauwtong, hebben we hier op meerdere manieren aandacht aan gegeven en jongeren betrokken bij het bodemleven. Eerst een korte update van blauwtong bij ons op het erf....

Blauwtong

Misschien heb je er in het nieuws over gehoord. Een uitbraak van Blauwtong onder herkauwers. Grote delen van Nederlandse boeren hebben er mee te maken. Wij ook, en bijna alle boeren in onze omgeving hebben zieke dieren. Schapen kunnen er aan dood gaan. Bij koeien is...

Schoolreisje

Met een grote groep in de bus op pad voelt al snel als een schoolreisje. Boy had dit weekend een schoolreisje naar Burgerboerderij De Patrijs in Laren (Gld). De bus reed daarna door naar een klein plaatsje vlakbij het Duitse Hamburg om Kattendorferhof, een biologisch...