Koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

Vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. 

Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest. Op een biologisch bedrijf wordt niet met kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Een ander kenmerk van biologisch is dat er geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren wordt gegeven. Als een koe ziek is of een wondje heeft zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.

Tot slot vinden we het leuk om te vertellen dat onze koeien hoorns hebben. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Koeien

door feb 12, 2020

Fietsroute

Wekelijks fietsen en wandelen er heel wat mensen langs onze boerderij. Als de winkel open is, zijn we een leuke tussenstop. Zo komt er elke week een wielrenner langs die maximaal drie stukken kaas meeneemt. Ze mogen niet te groot zijn, anders passen ze niet in zijn...

Grondmarkt

Eerder vertelde we over het Grond Verbond. Meer dan 20 ideeën ontving Moma voor landschapsherstel bij ons op de boerderij. Afgelopen weekend vonden de Grondmarkt en de Grondraad plaats. Hier werd een aantal ideeën toegelicht en kon iedereen stemmen. De grondraad heeft...

Kijkwijzer 16+

Tijdens winkelopeningstijden is de boerderij geopend voor publiek. Het werk gaat altijd door op de boerderij, dus het komt voor dat we ‘vieze’ dingen tijdens winkeltijden uitvoeren. In de poep roeren (mest mixen) bijvoorbeeld of dunne mest of compost uitrijden over...

Koeiendans

Eindelijk. De koeien zijn naar buiten. Het is altijd een feestje om te zien hoe de dames na het winterseizoen voor het eerst naar buiten draven, gekke sprongen in het land maken en met de hele groep wat rondjes rennen van blijdschap. Dit staat ook wel bekend als...

Donsdekbed

Pasen is weer achter de rug. We hadden gelukkig net genoeg eieren. We kunnen de huidige vraag maar net aan, en verkopen alleen rechtstreeks vanaf de boerderij. In de boerderijwinkel kan iedereen een zelf meegebracht doosje vullen met kakelvers eitjes en de venters van...

Echte verse melk

Op een pak melk uit de supermarkt staat bijna altijd ‘verse melk’. Als dat vers heet, hoe noem je onze melk dan? Bij ‘vers’ denken wij aan zo min mogelijk bewerkt en kort na de oogst of het productieproces geserveerd. Koop je bij ons melk dan kun je kiezen tussen rauw...

Kantoorbaan

De laatste tijd lijkt Boy meer achter de computer te zitten en aan de telefoon te hangen dan lekker buiten bezig te zijn. Met alle regelgeving en bruisende ideeën om kleinschalig en duurzaam te kunnen blijven boeren hoort dat er bij. Als voorbijganger of klant zie je...

Geen melk zonder vlees

‘We hebben weer een paar koeien voor de huisslacht!’ riep Boaz nadat een paar koeien ingevoeld waren. Dit betekent dat we kijken of een koe drachtig (zwanger) is. Melkkoeien krijgen elk jaar een kalfje om melk te geven. Als een koe te lang niet zwanger is, stopt ze...

Bomen planten

Bij ons stond afgelopen weekend in het teken van bomen planten. In de nieuwe woonwijk Weespersluis, die aan de andere kant van de Vecht gebouwd wordt, komt naast huizen ook natuur. Veel water en groen. Wij beheren daar een deel van het land en doen dat op...

Voerstofzuiger

Een melkkoe eet en drinkt heel wat om iedere dag melk te produceren. Wij hebben bewust gekozen voor een laagproductieve koe. Dat betekent dat ze niet super veel melk geeft. Om een beeld te geven: een hoogproductieve koe geeft gemiddeld 40 liter per dag terwijl onze...