Koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

Vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. 

Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest. Op een biologisch bedrijf wordt niet met kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Een ander kenmerk van biologisch is dat er geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren wordt gegeven. Als een koe ziek is of een wondje heeft zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.

Tot slot vinden we het leuk om te vertellen dat onze koeien hoorns hebben. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Koeien

door feb 12, 2020

Houdbaarheid yoghurt

Wij kregen laatst een vraag hoe het kan dat de yoghurt (bijna) een maand goed is vanaf de dag dat het gekocht is in onze boerderijwinkel. Wij verkopen heerlijke yoghurt die Moma maakt bij ons op het erf. Onze Moma-yoghurt heeft een tht (tenminste houdbaar tot) datum...

Team Groene Griffioen 2022

Sinds een jaar werken we met personeel. Het is fijn om als team de boerderij te runnen. Iedereen heeft zijn eigen expertise en gezamenlijk heb je meer kennis dan alleen. Bovendien maken vele handen licht werk en is het gezellig met elkaar. Samen met oproepkrachten en...

Zuivel is dierenleed?

Afgelopen week was er ophef door de uitspraak van de rechter over de organisatie Dier&Recht die vindt dat zuivel dierenleed is. Bekenden vroegen naar onze mening hierover. Wij vinden dat zuivel geen dierenleed is. De punten die Dier&Recht noemt zijn deels...

Vreugdedansje en fijne feestdagen

Deze week zetten we nog even extra de schouders eronder om de laatste kerstpakketten klaar te zetten en de vrijloopstal leeg te maken. Meestal komt de loonwerker hiervoor in januari. Afgelopen jaar hebben we een verreiker gekocht (de machine die van de zomer in de...

Soepkip

Deze week hebben we een groot gedeelte van onze legkippen op het erf geslacht. Wendela was best zenuwachtig. Hoe kunnen we de dieren zo min mogelijk laten lijden, redden we het in één dag en hebben we überhaupt alle benodigdheden? Met zijn vieren liepen we vorige week...

Vogelvriendelijk erf

Weet je nog dat we eerder dit jaar vertelde over het Grond Verbond? Een verbond van de hele voedselketen, waarin we samen zorg dragen voor een divers landschap. Die keten is in ons geval niet zo lang: wij, Moma en jij. Iedereen kon ideeën aandragen hoe ze het...

Daar wordt aan de deur geklopt

Pepernoten, kruidnoten, banketletters en marsepein Sinterklaas is hier op de boerderij een populair festijn. Pakjesavond is in aantocht, de cadeautjes zijn al uitgezocht. De surprises zijn altijd bijzondere creaties: van karton en plakband tot grote installaties. Een...

Brown Friday

Elke week maakt Moma bij ons op het erf liters gepasteuriseerde melk, yoghurt en hangop. In het verleden maakten de zuivelmakers iedere maand chocolademelk. Geen chocomel, maar echte chocolade met onze volle (laag-)gepasteuriseerde melk (op 68 graden). Niet te...

Collega gezocht

Wendela en Femke staan altijd lekker enthousiast in de boerderijwinkel. Nieuwe klanten vertellen over onze zelfgemaakte kazen met natuurkorst en uitleggen waarom er een briefje op de grote melkkan (5 liter!) ligt met de melding ‘Rauwe melk, voor consumptie eerst...

Blonde stoot

Een deel van de varkens is weg. Dat ging niet vanzelf. De uitdrukking gillen als een mager speenvarken kan volgens ons ook prima veranderd worden in gillen als een vet varken dat rijp is voor de slacht. Varkens kunnen akelig hard gillen, ook als er niet veel aan de...