Koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

Vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. 

Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest. Op een biologisch bedrijf wordt niet met kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Een ander kenmerk van biologisch is dat er geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren wordt gegeven. Als een koe ziek is of een wondje heeft zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.

Tot slot vinden we het leuk om te vertellen dat onze koeien hoorns hebben. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Koeien

door feb 12, 2020

Coronalooproutes Wij.Land Festival

Coronaproof op de boerderij

Al maanden worden bijeenkomsten en evenementen voor grotere groepen geannuleerd. Het videobellen zijn we nu wel zat. Elkaar in het echt ontmoeten is fijner dan spreken via een scherm. Maar in coronatijd komen we liever buiten bijeen dan in een saai (thuis)kantoor of...

Hittegolf

Bij temperaturen boven de 30 graden doet iedereen het rustig aan. Ook de koeien hebben het heet en geven nu zelfs minder melk. Ze kunnen beter tegen kou dan hitte. Koeien zijn slim. Daarom mogen ze zelf bepalen waar ze rondlopen. De dames staan in de winter dan ook...

Vakantie 2/2

Als het mooi weer is krijg ik van de bezoekers op de boerderij wel eens te horen dat wij eigenlijk altijd vakantie hebben. Maar boer zijn is geen baan, het is een manier van leven. We wonen immers op ons werk. Deze zomer gingen we twee weken naar Frankrijk. Heerlijk...

Vakantie 1/2

Voor onze bezoekers lijkt het altijd vakantie op de Groene Griffioen. Maar niets is minder waar, want het gras en de dieren trekken zich niets aan van vakantietijd. De koeien blijven melk geven en het gras groeit gewoon door. Sommige boeren gaan daarom niet weg,...

Stagiaires in the spotlights

Op onze boerderij hebben we op dit moment twee leuke stagiaires rondlopen: Niels en Erik. Niels zit op de Gooise Praktijkschool en Erik volgt een landbouwopleiding aan de Warmonderhof. Twee totaal verschillende types, maar allebei van waarde op het erf. Zo heeft Niels...

Yoga in de wei

 Vandaag mogen eindelijk alle sportscholen weer open, maar yogaën deden de leden van YogaToday al een paar weken. In ons weiland, welteverstaan. Heerlijk in de buitenlucht, met de kalfjes als nieuwsgierige toeschouwers en het gras kietelend onder de blote voeten. Om...

Stierkalfjes

Voor stierkalfjes is vaak maar een kort leven beschoren: ze zullen niet uitgroeien tot melkproducerende koeien en zijn dus niet van waarde op een boerderij. De meeste gaan veertien dagen na de geboorte naar een intensieve vleeskalverhouderij, waar ze binnen een jaar...

Extra varkentjes

Deze week arriveren vier nieuwe biggetjes in de voortuin van onze boerderij. Ze zijn drie maanden oud en dus jonger dan de varkentjes die al sinds april bij ons wonen. Misschien heftig om te horen, maar deze verschillende ‘generaties’ zullen ervoor zorgen dat het...

Scheef maaien

Twee keer per jaar maait boer Hans - de vader van Boy - de IJsselmeerdijk tussen Muiden en Muiderberg. Op het eerste deel, direct achter het Muiderslot, grazen onze pinken het gras kort, maar daar waar het fietspad parallel loopt vraagt de dijk om onderhoud. Een dijk...