Afgelopen week zijn er twee kalfjes geboren op onze boerderij. Beide stiertjes, roodbont. “Kom eens kijken mama”, riep zoon Olle, die bij de tweede bevalling aanwezig was. “Dit kalf heeft geen staart.”
Verbaasd bekeken we het dier. “Wat gek, er zit niet eens een knobbel”, voelde Jurre. “Welke functie heeft een staart, behalve vliegenmeppen”, vroeg ik hem. “Sommige diersoorten gebruiken hun staart voor hun balans (apen), communicatie (kwispelen) of als wapen (varaan), maar een rund verjaagt er inderdaad alleen insecten mee. Dit stiertje zal daar een andere methode voor moeten vinden. En dat zal nog best lastig zijn.”
“Misschien kan ik de hele dag met mijn vliegenmepper naast hem staan”, bood Olle aan. Dat was lief bedacht. “Maar jij mept altijd zo hard dat het kalfje vast bang van je wordt”, lachte ik. Zou insecticide een optie zijn? “Er bestaat een goede vliegenspray: Veerust”, zei Jurre. “Dat spuit je op de vacht en bij contact valt een vlieg dood neer.” Mooi, maar een tikkeltje agressief. Ik besloot te googelen en stuitte op een nieuw onderzoek uit Japan: “Koeien vermomd als zebra hebben de helft minder last van vliegen. Dat komt doordat insecten in de war raken van een strepenpatroon.” Geniaal. Wie heeft er een zebrapak?