Tijdens onze vakantie in Slovenië hebben we veel uitgerust. Dat betekent voor ons geen wekker zetten, niet te veel plannen en lekker (lokaal) eten. Iedere ochtend ontbijten met stokbrood, gebakken eieren, croissants en verse melk. Een melktap (mlekomat) is best gebruikelijk in Slovenië. Een eerder bezoek in 2010 viel ons dat al op. Wij moesten voor verse melk een berg op klimmen en veel geduld hebben, maar dan heb je ook wat. „Ze zijn altijd open, je moet soms lang wachten voor er iemand komt en de boerin komt chagrijnig over,” waarschuwde onze Sloveense schoonzus. Wij werden uiteindelijk vriendelijk geholpen door een boerenzoon van onze leeftijd. Hij waarschuwde dat het rauwe en dus geen gepasteuriseerde melk was (voor ons niet spannend en juist een pré) en dat zijn moeder een cursus had gedaan om Goudse kaas te maken. Ben je in Zuid-Oost Europa op vakantie, zit je aan de ’Hollandse’ kaas! Boy, de professional, was onder de indruk van de smaak van de kaas. Hij probeerde het duidelijk te maken, maar ons Sloveens is niet zo goed. Na een week was alles op zijn wij op zondag (alle andere winkels waren dicht) weer de berg op geklommen voor Jersey melk, kaas, eieren en vruchtenyoghurtjes. Aangezien we met onze twee (tiener)zoons op vakantie waren („wandelen is saai!”), zijn we naast wandelen naar watervallen, natuurbronnen en een meer, ook wezen rodelen, mountainbiken, zwemmen en winkelen. Toevallig liepen we toen nog tegen een boerderijwinkel aan die in een container gevestigd was, midden in de stad. Self-service, onbemand en leuk aangekleed. Bij het scannen van de producten zag je op een kaartje waar het product vandaan kwam. Wij doen het nog ouderwets bij ons in de boerderijwinkel met een enthousiast praatje en natuurlijk kun je bij ons altijd proeven en de boerderij bezoeken. Wat heeft jouw voorkeur? Onbemand en altijd open of beperkte openingstijden en een gezellig praatje, de dieren aaien en een plakje kaas proeven?