Van de week hebben we afspraken gemaakt over het boerderijwerk tijdens de feestdagen. Voor ons zijn de feestdagen nooit helemaal vrij. De koeien moeten gevoerd en gemolken worden, ook met kerst en op nieuwjaarsdag. Dit jaar valt het deels op zondag, dus dat valt mee met regelen. Op zondag proberen we altijd beetje rustig aan te doen en alleen het hoog-nodige te doen. Roos en Boy melken de feestdagen om en om. Kunnen ze allebei één keer op tijd aanschuiven met het kerstdiner.
Met de winterse temperaturen is het belangrijk om goed warm te blijven. Nu liep Roos laatst als een verkleumde boerin over het erf. Tijd voor lekkere warme overalls. Boy bestelde voor hemzelf en Roos een thermo-overall. Ze zijn heerlijk warm, zelfs de capuchon is gevuld met een lekker vachtje. Dat kwam mooi uit met de vorst van vorige week. Een enkel laagje kleding is voldoende om het niet koud te krijgen. Wat wil je nog meer? Een leuke foto in de nieuwe outfit. Iedereen zei afzonderlijk van elkaar dat Boy en Roos echt zo’n ANWB-koppel lijken. Allebei hetzelfde blauwe pak, buiktasje en fiets erbij en het plaatje is compleet. Dat werd een korte fotoshoot op de boerderij met fietsen met zijtassen en in actie bij de koeien. Daarna weer serieus aan het werk. Deze week voor kerst was het op de boerderij niet heel druk. De koeien zijn gezond, de kalfjes doen het goed, dus we maken tijd voor wat opruim werkzaamheden op en om het erf.
Wel hadden we de jaarlijkse Skal-controle. Skal is de instantie die er op toe ziet dat biologische bedrijven alles volgens de regels doen. Wij zijn al sinds 2009 biologisch en weten inmiddels wat zo’n controle inhoudt. Toch is het altijd intensief als de inspecteur komt, we zijn liever met de dieren of nieuwe plannen bezig. De inspecteur was tevreden en vertrok met 2 pakjes kaasfondue uit de winkel. Het certificaat wordt weer verlengd, dus we kunnen straks heerlijk genieten van een gezellige kerst.

Fijne feestdagen!