Ruim tien jaar geleden zijn we begonnen met de verkoop van verse (rauwe) melk en kaas. Dat is in de loop van de jaren uitgebreid met vlees, zuivel en eieren. Vorige maand hadden we geen eitjes te koop. We hadden geen kippen meer omdat ze waren uitgelegd. De hele koppel is weggegaan en daar kregen we soepkippen voor terug. Voordat een nieuwe groep komt, willen we het hok een paar weken leeg en helemaal schoon gemaakt hebben. Dat was een heel karwei. Wij hebben een prachtig mobiel kippenhok dat in de wei hoort te staan. Overdag scharrelen de kippen in de wei en ’s avonds gaan ze binnen op stok. Elke week rijden we de kar naar een ander vers stukje land zodat de kippen lekker de grond en koeienvlaaien kunnen omwroeten en ook wormpjes kunnen eten. Afgelopen jaar stond de kippenkar helaas niet in de wei maar op het erf. Dit kwam door de ophokplicht die de overheid had ingesteld in verband met de vogelgriep. Elk jaar duurt de ophokplicht langer dus hebben we een extra grote uitloop gemaakt voor tijdens de ophokplicht. De kippenspeeltuin. Een kippen-expert heeft bij ons gekeken en zei dat we het goed voor elkaar hadden qua ruimte en afleiding. Dat is fijn om te horen. Toch hadden we last van pikkerij bij de kippen. Deze ronde gaan we daarom meer observeren om te kijken of we de boosdoeners er uit kunnen pikken. Kippen kunnen het gedrag van elkaar gaan kopiëren dus als je en pikker eruit haalt, kan dit veel leed voorkomen. De nieuwe kippen zijn er en de ophokplicht is eindelijk opgeheven! Voordat de kippen de wei in gaan, laten we ze eerst aan het hok en de uitloop wennen. Ze moeten bijvoorbeeld leren waar ze de eieren moeten leggen. Bij deze nieuwe groep kloppen we beleefd op de deur voordat we binnen komen, zo weten ze dat we er aan komen. De eerste eitjes zijn gelegd en geproefd. Heerlijk! Inmiddels leggen ze ruim 150 eieren per dag. Die verkopen we natuurlijk altijd kakelvers en rechtstreeks van de boerderij. In onze boerderijwinkel en via Moma die wekelijks op de straten van Amsterdam (zuivel)producten verkoopt van lokale boeren. De verwachting is dat de productie nog verder stijgt dus we kunnen nog een afnemer blij maken. Heb of ken jij een restaurant, bakker of delicatessenzaak, neem contact met ons op.