Elke week maakt Moma bij ons op het erf liters gepasteuriseerde melk, yoghurt en hangop. In het verleden maakten de zuivelmakers iedere maand chocolademelk. Geen chocomel, maar echte chocolade met onze volle (laag-)gepasteuriseerde melk (op 68 graden). Niet te vergelijken met ‘de enige echte’. Die is ook lekker, maar eigenlijk is chocomel een heel ander product doordat deze gemaakt is van afgeroomde en hoog gesteriliseerde (140 graden) melk met 1,7% cacao. De chocolademelk van Moma wordt in kleine batches gemaakt met hoogwaardige biologische cacao uit de Dominicaanse Republiek en kopen we in via Malou van Macao. Zij werkt alleen met boer(inn)en van kleine plantages. De cacaobonen worden handmatig verwerkt en dat maakt het kostbaar. Maar iets dat lekker is en onder goede omstandigheden is gemaakt mag best wat kosten. Toch is Moma gestopt met het maandelijks produceren omdat het niet uit kon door de kleine batches, korte houdbaarheid en het lastig te combineren was met alle andere producten die bij ons in de zuivelruimte gemaakt worden. Zo worden de karnemelk en boter ook niet meer zelf gemaakt maar ingekocht bij collega-boeren Koos en Monique van de Beekhoeve in Kamerik. Omdat we altijd nog vragen krijgen naar de heerlijke chocoladedrink en zelf ook fan zijn, maakt Moma ieder jaar bij de afsluiting van het vent-seizoen één keer deze traktatie. Deze week is dit weer gebeurd. De zuivelmakerij ruikt dan heerlijk naar cacao. Dat wordt weer smullen. Om hier ook na pakjesavond van te kunnen genieten, verkopen wij komende maanden losse zakjes cacaoschaafsel van Macao zodat je het zelf kan maken!