Met de buitenlandse stagiairs gaan we regelmatig op stap naar andere bedrijven om een beeld te geven van de Nederlandse agrarische sector. Dit zijn vaak collega’s die zich, net als wij, hard maken voor een gezonde en toekomstbestendige landbouw. Zo zijn we onder andere naar Hartstocht geweest in Abcoude (bij Amsterdam), Boterhuys in Warmond (bij Leiden) en de Beekhoeve in Kamerik (bij Utrecht). Met deze boerderijen hebben wij goed contact en werken we op bepaalde gebieden samen. Zo hebben ze van de winter onze eieren afgenomen, toen wij er heel veel hadden. We delen kennis, beheren samen natuurgebied en zitten met elkaar in een netwerkgroep. Al deze boerderijen werken ook met stagiairs, dus soms houden de studenten onderling contact om wat met elkaar te ondernemen als ze vrij zijn. Dan kunnen ze de toeristische trekpleisters bezoeken zoals de Zaanse Schans, Giethoorn en de wallen in Amsterdam. Boerderij Hartstocht heeft een melkrobot, compostverwerking en accommodatie op het erf. Ook hebben ze een mooie kleine windmolen en hebben ze boerderijautomaten in plaats van een winkel voor de verkoop van hun producten. Vlees en ijs bijvoorbeeld. Boerin Wilma en Wendela werken al jaren samen voor “boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek”. Boerderij Boterhuys heeft de kalfjes bij de koe, maakt zuivel en ijs, heeft een boerderij-terras en kleine winkel. Ze werken met een nieuw graassysteem voor de koeien waarbij ze met signalen in halsbanden naar de juiste plek worden geleid. Natuurlijk hebben we ook genoten van het boerderij-ijs op het terras. Op deze boerderij is dezelfde foto-expositie te zien als bij ons over de mondiale voedselindustrie van Kadir van Lohuizen. Boerderij de Beekhoeve focust zich heel erg op rauwmelkse producten en de basis voor al het voedsel: de bodem. Het zwarte goud noemt boerin Monique het daarom. Hoe beter je voor de bodem zorgt, hoe beter het gras wordt dat de koe omzet in melk. Hiervan kunnen wij, boeren, weer gezonde producten maken waar de mensen van genieten en groeien. Naast een rondleiding en een heerlijke proeverij van de rauwmelkse producten: karnemelk, kefir en boter (ook te koop in onze boerderijwinkel!) benadrukte ze hoe belangrijk boeren zijn. We kregen tot slot een les in de kringloop en het microbioom. Het leuke van deze bezoekjes is dat wij collega-boeren eens ‘rustig’ spreken en dat het heel leerzaam is. Je hoort altijd wel weer wat nieuws. We beseffen daardoor dat ons werk waardevol is en hoe trots we mogen zijn.