Afgelopen jaar liepen er acht varkens bij ons op de boerderij. Ze konden wroeten, een modderbad nemen en lekker luieren. De meeste varkens in Nederland worden gehouden voor het vlees. Ook de varkens die bij ons leefden, zijn inmiddels geslacht. De schnitzels, worsten en filetlapjes zijn te koop in onze boerderijwinkel. De reden dat wij de varkens hebben, is niet primair voor het vlees. Heb je de wroetneus wel eens goed bekeken? Echt ongelooflijk hoe snel een paar varkens een stuk grasveld omspitten tot zwarte omgeploegde grond. Heel handig als je wat groen wil transformeren naar wat anders. Grasland hebben we hier genoeg. Dus wat variatie met kleurrijke bloemen en kruiden is goed voor de biodiversiteit. Na het omspitten door de varkens zaaien we er kruidenmengels. In het voorjaar komen er weer nieuwe biggen en staan de veldjes langs de dijkweg weer in bloei! Daar genieten niet alleen de vlinders en bijen van. Ook wijzelf, de bezoekers van de boerderij en passanten op de Lange Muiderweg. Nog een reden dat we varkens hebben, is het in stand houden van het oude ras ‘Hollands Landvarken.’ De varkens verzorgen we voor Dirk Koolen van ‘De Herkomst.’ Zijn doel is duurzaam varkensvlees produceren van een zeldzaam ras. Een varken grootgebracht op restvoedsel van mensen. De dieren krijgen veel beweging, groeien langzaam, wroeten buiten met hun neus in de grond. Daar kunnen wij ons in vinden. Dat varkentje zullen wij ook volgend jaar wel even wassen!