Melkkoeien drinken zo’n 100 liter water per dag, eten 50 kilo gras en slapen maar 30 minuten. Dat zou je misschien niet zeggen want koeien liggen heel veel. Ze zijn dan aan het herkauwen. Liggend aan het smakken, alsof ze een kauwgompje in hun bek hebben, stralen de herkauwers een rust uit die wij, mensen, vaak als prettig ervaren. Net zoals het gesjok naar de wei. Om jaloers op te worden. Zo relaxed zijn de koeien niet altijd.
Komt er een nieuwe vaars (koe die voor het eerst heeft gekalfd) bij de melkkoeien, dan krijgt ze er vaak van langs van de andere gehoornde dames. Als er genoeg ruimte is, is dat geen probleem maar in de melkstal staan de dieren zij-aan-zij.
Als ze brokjes gevoerd krijgen tijdens het melken proberen de koeien altijd na hun eigen portie ook van de buurvrouw (letterlijk) een graantje mee te pikken. Een grote koe gebruikt soms haar horens om dit voor elkaar te krijgen. We hebben dus speciale schotten door de smit laten maken die dit voorkomen. Van de week zei Boy dat dominante Michaela toch nog een manier had gevonden. Met het puntje van haar tong kon ze nog net in de voerbak van de buurvrouw…