Gras is groen, toch is het ene gras het andere niet. Dat merken we aan de koeien omdat ze een duidelijke voorkeur hebben. Wist je dat voorjaarsgras een andere voedingswaarde heeft dan najaarsgras? Ook de lengte heeft hier invloed op. Lang gras heeft meer tijd gehad om te groeien, maar als het in bloei komt, gaat de voedingswaarde snel achteruit. Een koe eet het liefst vers gras in het weiland tussen de 15 en 20 cm lang. Om te maaien is 20 a 25 cm de beste lengte voor een goede kwaliteit. In het voorjaar heb je de beste verhoudingen tussen energie en eiwit in het gras, in in de zomer ligt de nadruk meestal op energie. In het najaar heeft eiwit weer de overhand. In de winter, als de koeien op stal staan en het gras buiten niet groeit, krijgen ze een mix van gras dat van voor- tot eind najaar is gemaaid. Dat betekent dus een combi van energierijk en eiwitrijk gras. Dit voorjaar hebben we door de weersomstandigheden pas laat kunnen maaien, het gras ging al bloeien. Als we de rest van het weideseizoen letterlijk blijven aanmodderen qua weer en we steeds na de bloei kunnen maaien, zal de kwaliteit van het geoogste gras lager zijn. Gevolg daarvan is dat de koeien minder voeding binnen krijgen en minder melk geven. Om dat op te lossen kunnen we met het krachtvoer, dit zijn dure brokjes die we inkopen, de tekorten aanvullen. Dit betekent een hogere kostenpost. Zo zie je dat de huidige weersomstandigheden over één jaar nog negatieve gevolgen kunnen hebben. Gelukkig is de zomer vandaag pas begonnen en hebben we nog een heel seizoen te gaan. Het komst vast goed, maar af en toe schieten deze negatieve gedachten door ons hoofd. Op ons erf zie je gedurende de zomer de stapel met witte balen groeien en in de winter weer krimpen. Het is allemaal gemaaid gras in wit plastic gewikkeld, maar de voedingswaarde verschilt dus. Boy en Roos hebben een systeem om de mix van verschillende balen makkelijk te kunnen pakken. Het liefst voeren we de koeien een mix zodat de melksmaak constant is en bij de koeien ook wat variatie op het menu staat. Het blijft een natuurproduct en mensenwerk en varieert dus altijd. Dit proef je terug in de melk en kaas. Nu we het over gras en kaas hebben: onze graskaas is bijna op dus grijp je kans voor dit seizoensproduct gemaakt van het eerste lentegras dat de koeien aten dit voorjaar.