Wij kregen laatst een vraag hoe het kan dat de yoghurt (bijna) een maand goed is vanaf de dag dat het gekocht is in onze boerderijwinkel. Wij verkopen heerlijke yoghurt die Moma maakt bij ons op het erf. Onze Moma-yoghurt heeft een tht (tenminste houdbaar tot) datum van ongeveer 4 weken. Dat betekent dat de betreffende yoghurt de dag ervoor gemaakt is. Zo vers krijg je het in de supermarkt niet! Een korte(re) tht wordt ook wel gebruikt om verkooptechnische redenen. Onze algemene tip: kijk, ruik en proef voordat je een product weggooit dat over de datum is. Vaak is het nog prima te eten. Helemaal als het om een verzuurd product gaat. Hoe kan het dat yoghurt zo lang houdbaar is? Om producten langer houdbaar te maken kun je gebruik maken van verschillende technieken. Bijvoorbeeld koelen, verhitten, fermenteren, verzuren en drogen. Voor de yoghurt verhitten we de melk naar 85 graden en laten de melk op deze temperatuur 15 minuten ronddraaien. Hierna koelen we de melk naar 40 graden. Dit is de perfecte temperatuur om de yoghurtcultuur toe te voegen. Yoghurtcultuur is een mengsel van melkzuurbacteriën. Melk én yoghurt zijn levende producten; de melk reageert op de yoghurtcultuur en gaat fermenteren. Na 10 minuten op 40 graden wordt de melk afgekoeld naar 32 graden. Bij deze temperatuur gaat de yoghurtcultuur zijn werk doen: de bacteriën groeien waardoor de melk dik en zuur wordt. Hier krijgen ze de hele nacht de tijd voor. De volgende ochtend ruik je een heerlijke yoghurt lucht als je de zuivelmakerij betreedt. Omdat yoghurt een zuurproduct is, moet de PH waarde onder de 4.5 zitten. Dit is vrij laag en bij een lage waarde hebben (verkeerde) bacteriën, schimmels en gisten geen kans om te groeien. Hierdoor kun je de yoghurt lang bewaren! Eerst nog even de yoghurt doorroeren, afvullen en laten afkoelen en dan kan ie rechtstreeks van onze boerderij naar jouw koelkast. Eet smakelijk!