Dit schooljaar heeft Wendela al tientallen kaasjes gemaakt in de Acapellazaal met basisschoolleerlingen uit Almere. Een bijzonder boerderijbezoek voor veel kinderen. Voor sommige leerlingen is het hun eerste bezoek aan een boerderij en zien zij voor het eerst een koe, kalf en stier in levende lijve. Na een kijkje bij de dieren, gaan we met 5 liter verse melk kaasmaken. De melk komt natuurlijk van eigen boerderij. Het resultaat, een paar zachte kruidenkaasjes, proeven we aan het eind van het bezoek! De grote kazen maken we in de kaasmakerij op ons erf. We verwerken twee keer per week de warme ochtendmelk. Die melk stroomt direct uit de koe de kaastobbe in. Verser kan niet! Op dit moment geven de koeien tussen de 300 en 400 liter melk. Daar maken we zo’n 40 kilo kaas van. Boy en Wendela hebben de taken duidelijk verdeeld. Boy doet het grote werk, de kaas voor de verkoop, Wendela verzorgt het educatieve kaasmaken. Ook al heeft Wendela in tegenstelling tot Boy geen professionele kaascursussen gevolgd, in de tien jaar dat zij kaas verkoopt heeft zij al aardig oog gekregen voor de diversiteit in vormen en smaken van onze rauwmelkse kaas. Toen er laatst een masterclass kaasmaken georganiseerd werd bij een collega-boer, greep Wendela haar kans om meer te leren over dit ambacht. Dit vond plaats bij boerderij de Eenzaamheid, gelegen op een eiland in Warmond. Met de boot werd zij om 8.30 in de ochtend opgehaald met nog andere geïnteresseerden uit de agrarische sector. Boer Joost van Schie maakt daar 5 keer per week kaas. Altijd leuk om bij een collega in de keuken te kijken. Gea van der Puijl was ook aanwezig als zuivelexpert. Alle kaasmakers in Nederland kennen haar. Waar moet je op letten als je zelf gaat kaas maken, hoe regel je de afzet en welke uitdagingen kom je zoal tegen? Wat is het verschil tussen rauwmelkse en gepasteuriseerde kaas? Bij ons op De Groene Griffioen maken we bewust rauwmelkse kaas, zo puur mogelijk. Dat betekent wel meer risico op verschil in smaak. Gelukkig zorgt dat voor mooie verhalen en zo veel mensen, zo veel wensen. Die krijg je in de boerderijwinkel te zien, te horen, te ruiken én te proeven.