In de supermarkt is de keuze reuze als het gaat om producten. Neem een product als melk. Hoeveel soorten zijn er wel niet? Verschillende merken als Campina, Zuiver-Zuivel, Bio+, Arla, Zaanse Hoeve, huismerk, etc. Dan heb je nog de keuze of het biologisch(-dynamisch) geproduceerd is, de koeien buiten komen (weidemelk) of uitsluitend van Nederlandse koeien is. Dan zijn we er nog niet wat keuzes betreft. Wil je namelijk volle melk, halfvolle melk, magere melk, lactose-vrije melk, of lang houdbare melk? Wat geeft voor jou de doorslag bij de keuze voor een pak melk? Misschien wel de houdbaarheidsdatum of de prijs? Biologisch is vaak duurder. Dit komt omdat het meer moeite en geld kost om biologisch te produceren. In ons geval minder grasopbrengst omdat we geen kunstmest gebruiken, hogere kosten voor voer omdat alles dat we inkopen ook allemaal van biologische herkomst is . Bij het kopen van biologische producten (let op het keurmerk!) in de winkel weet je zeker dat er volgens bepaalde regels is geproduceerd Hierbij wordt rekening gehouden met milieu, bodemleven en dierenwelzijn. Het is dus logisch dat biologische boeren een hogere (melk)prijs krijgen van de melkfabriek dan een gangbare boer. Het verschil zou zo’n 10 cent moeten zijn. Op dit moment is het verschil tussen de gangbare en biologische melkprijs die de melkfabriek geeft aan de boeren slechts 3 cent! Dit is vreemd. Want de kosten voor biologische boeren zijn net zo hard gestegen als die voor gangbare boeren. Als je rechtstreeks bij de boer koopt, gaat al het geld naar de boer(derij). Bovendien is de smaak vaak voller, is de melk minder bewerkt en verser!