In onze boerderijwinkel verkopen we veel verschillende soorten kaas. Bijna allemaal zelf gemaakt. Alleen de geitenkaas kopen we in bij een andere biologische boerderij. namelijk bij geitenboerderij de Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos. Al onze kazen zijn verschillend omdat ze van rauwe melk en met de hand zijn gemaakt. De ene kaas laten we slechts een paar weken rijpen, voor de liefhebbers van jonge romige kaas. Andere kazen krijgen een smaakje, zoals fenegriek, brandnetel of truffel. Weer andere hebben grote of kleine gaten. Iedere kaas is uniek. De oudste wielen, zo noem je een ronde kaas, liggen soms wel 2,5 jaar op de plank in onze kaaskelder. Vaak brokkelen deze kazen, maar soms zijn ze ondanks de sterke smaak en lange rijping nog romig en goed te snijden. Hoe ouder een kaas hoe lichter deze wordt omdat een kaas vocht verliest. Daarom is jonge kaas vaak romiger dan oude kaas en is oude kaas duurder. Hij verliest gewicht en heeft natuurlijk langer in de kaaskelder gelegen, waardoor de kaasboer er meer werk aan heeft. Om zo’n harde oude kaas open te maken gebruiken we vaak een kaasdraad in plaats van een groot kaasmes. Dit is soms een echte work-out. De kazen keren we bijna elke dag, alleen zondag slaan we over. Bij het kazen keren, poetsen we ze ook met een droge schone theedoek. Wist je dat onze kazen een natuurkorst hebben? Vaak zie je dat er plastic om een kaas zit. Om te voorkomen dat een kaas indroogt en in het kaasplastic kan kleurstof en schimmelwerend middel toegevoegd worden. Wij houden van puur natuur, dus bij ons geen plastic. Je kunt de hele kaas opeten als je wilt. Zelf halen we de korst er wel af, want het is hard. Boy vindt dat voor een plakje geen punt maar voor een blokje minder lekker. Maar ook onze korst is geen afval, want de kippen, katten, hond Dinky en de varkens vinden het heerlijk. Ben je benieuwd naar het kaasmaakproces zelf? Doe dan mee met de workshop kaas maken. Zaterdag 27 januari zijn er op de valreep 4 plekken vrij gekomen. Kun je zaterdag niet en wil je een andere keer meedoen? 16 maart hebben we de volgende workshop gepland.