Kaas van De Groene Griffioen heeft terroir en is uniek door het ambacht en de verse bereiding. De melk die de koeien geven in de ochtend stroomt twee keer per week direct naar de kaastobbe om verwerkt te worden. Zonder bewerkingen als pasteuriseren (verhitten) en afromen, dit bespaart ook energie. Dus superverse biologische volle verse melk met de hand verwerkt tot rauwmelkse kazen. Dat betekent snel op smaak en uniek door het ambacht. Na een zoutbad en rijping op houten planken in de kaaskelder van ons strobalenhuis koop je onze kaas als jong, belegen, oud of overjarig. Voor de liefhebber hebben we ook kazen met gaten, fenegriek, truffel en kruidenmelange. Kaas van de Groene Griffioen is niet alleen smaakvol, maar ook duurzaam door de korte keten want het is gemaakt én te koop op ons erf. Door natuurkorst blijft er geen afval over. Tijdens het kaas maken pers je vocht (wei) uit de kaas. Een eiwitrijke drank die onze dieren heerlijk vinden. Wei is dus geen restproduct, maar een waardevol voedingsproduct. Wist je dat veel sporters wei-proteïne gebruiken dat dus afkomstig is van de boerderij of kaasfabriek? De laatste tijd is er steeds meer vraag naar kaas, melk en vlees van gras gevoerde koeien. Bij ons eten de koeien ruim 90% gras. Vers gras dat de koeien zelf in de wei oppeuzelen en in de winter (kuil)gras geoogst van ons eigen land. De andere 10% bestaat uit groente- en fruitpulp en ook nog wat brokjes voor een mooi compleet rantsoen. En waarom houden wij precies deze week dit verkooppraatje over kaas? Omdat we dit weekend de eerste graskaas gaan open maken. Mocht je nu denken waarom dat speciaal is. Je hebt net gelezen dat onze koeien het hele jaar door meer dan 90% gras eten, dus dan is al onze kaas toch graskaas? Goede vraag! Graskaas is de kaas die gemaakt is met melk van het eerste lentegras dat de koeien eten. Dus melk van de koeiendans.
Verantwoord genieten van een heerlijk stukje biologische kaas ambachtelijk bereid op boerderij De Groene Griffioen. Zien we je in de boerderijwinkel?