Ken jij de volgende wijsheid?: De meeste mensen hebben 1 keer in hun leven een advocaat nodig, elk jaar een dokter, maar iedereen heeft 3 keer per dag een boer nodig. Voedsel is voor ons in Nederland vanzelfsprekend,voor iedereen is het beschikbaar. Nu is er verschil tussen eten en voeden. Wij zijn boeren. Het verzorgen van de dieren, het land en het bodemleven is voor ons vanzelfsprekend en dagelijkse kost. Bijna al onze melk wordt lokaal afgezet in de vorm van melk, yoghurt en kaas. We verkopen eieren en vlees van eigen erf rechtstreeks aan de consument. Alle groente uit de pluktuin gaat wekelijks naar 150 gezinnen uit Weesp, Muiden, Diemen en Naarden. Tuinders Nancy, Michel en Jantien werken hard en met passie zodat de ’plukkers’ iedere week de oogst zelf van het land kunnen halen. Dat we afgelopen weekend extra bewust waren van deze feiten kwam door het oogstdankfeest dat Vers aan de Vecht organiseerde bij ons op de boerderij. Vers aan de Vecht is de stichting die de pluktuin heeft gerealiseerd samen met ons en de tuinders. Het is zo mooi om te zien dat alle betrokkenen blij en bewust zijn van deze samenwerking. We stonden daar met zijn allen even bij stil. Uiteraard onder het genot van samen klaargemaakte salades, soep, groentes en vlees van eigen boerderij. Het was een prachtige avond, buiten met volle maan, die we samen afsloten op de tuin met een vuurritueel. Onder leiding van tuinder Nancy mochten de (oudere) kinderen het vuur aansteken dat van vuurtje via een touw naar een volgend vuurtje ging. De boodschap was om met elkaar het vuur door te geven en brandend te houden. Dit initiatief: de pluktuin van Vers aan de Vecht waarbij er samen lokaal voedsel wordt geproduceerd dat rechtstreeks van het land naar de keuken gaat van die 150 huishoudens. Wat begon bij een idee, een droom van Weesper Sanne Smeets, is na 1.5 jaar uitgegroeid tot een concreet voorbeeld van ’je eigen boontjes doppen’. Geef het vuurtje door.

Video-impressie