Na de regen van vorige week is het land zo nat dat de melkkoeien sinds afgelopen weekend ook overdag binnen zijn gebleven. Als het land te nat is, kunnen ze niet lekker liggen en lopen ze het gras stuk. Je houdt dan alleen nog maar blubber over. Nu het kouder wordt, groeit het gras ook minder hard. Opstrooien van het ligbed in de stal doen we als de koeien einde van de middag in de wachtruimte staan voor het melken. Toen de koeien overdag nog buiten liepen, konden we dat ook al eerder op de dag doen, want dan was de stal overdag leeg. Als we in de ochtend al het werk kunnen doen, zijn we in de middag flexibeler om erop uit te gaan. Met de nasleep van blauwtong is dat nu sowieso lastig. De koeien zijn nog steeds niet allemaal de oude. Ze lopen nog wat stram en het melken gaat een stuk trager. De neuzen en spenen zien er gelukkig wel weer een stuk beter uit. Ze vertonen nog weinig tocht (vruchtbaarheid). Als we tocht zien, brengen we de koe niet bij de stier. Er is een grotere kans dat ze het de vrucht verwerpen als ze nog blauwtong hebben en dat willen we graag voorkomen. Raldi de stier zal wel een beetje balen, maar hij is niet ziek geweest dus hij mag niet klagen. Over 9 maanden zal het dus rustig zijn wat betreft kalfjes. We zaten in de agenda te kijken en zagen dat het dan zomervakantie is. Boy en Wendela gaan dus waarschijnlijk die periode een vakantie plannen. De jongste kalfjes die rondom de boerderij in de wei stonden, hebben we ook weer naar binnen gebracht. Lekker droog. De overgang van weidegang naar dag en nacht in de stal is bij de melkkoeien heftiger dan bij het jongvee. De melkproductie is helaas flink gekelderd. Boy en Roos hebben daarom het rantsoen van de koeien aangepast. Iets meer brokjes en sowieso meer voorjaarsgras om de productie weer op peil te krijgen en de koeien gezond. Dus niet alleen maar zomer en najaarsgras. De voedingswaarde is anders per seizoen en voor een constante smaak variëren we op stal altijd met (kuil)gras van alle seizoenen. De smaak van het voer dat de koeien eten, kun je terug proeven in de melk en de kaas die we jaarrond verkopen. Onze koeien zijn >90% grasgevoerd en dat proef je.