Deze week is het verspillingsvrije week, misschien heb je al wat reclame langs zien komen. Een kwart van ons eten wordt weggegooid, terwijl daar veel energie in is gestoken. Dat is zonde! Op de website: www.samentegenvoedselverspilling.nl staan tips en activiteiten om mensen bewust te maken en te inspireren om een week lang geen voedsel te verspillen. Bij Wendela is het altijd verspillingsvrije week. Meestal eet Boy de restjes op en zo niet, dan wordt het bewaard voor kliekjes (donder)dag. Wendela geeft dan ‘s avonds pilateslessen en Boy werkt na het melken vaak nog op de computer tot Wendela thuis is. Het is dan praktisch om niet te koken en toch lekker te eten. Op de boerderij hebben we de luxe dat voedsel eigenlijk nooit verspild wordt. Wat niet meer voor menselijke consumptie geschikt is, gaat naar de dieren. Als dat niet gaat, composteren we het en wordt het als voeding voor de bodem en het gras gebruikt. Helemaal circulair. Natuurlijk valt er altijd wat te verbeteren. Zo ontdekte Roos laatst koffiepads in de kaplaarzen van Boy in de omkleedruimte. Waarschijnlijk waren de pads uit een zakje gevallen dat op de voorraadplank (boven de laarzen) stond. Het waren nieuwe laarzen die hij nog niet gedragen had. Roos vond het al een bijzonder inlegzooltje. Gelukkig heeft Boy ze nog gebruikt voor een kopje koffie (voor Roos) en is er toch niets verspild. Wij doen ons uiterste best om ook bij de bedrijfsvoering alles zo duurzaam mogelijk te doen, zo min mogelijk afval te produceren en niets te verspillen. Met trots vertellen we hierover aan onze klanten en bezoekers in de hoop ze te inspireren.
Een paar leuke activiteiten die daarom op het programma staan:
Rondleiding over boerderij en tuin (zaterdag 14 september)
Workshop fermenteren (zaterdag 14 september)
Workshop kaas maken (zaterdag 5 oktober) (even naar beneden scrollen, als je op de link hebt gedrukt)
Workshop bijenwas doeken maken (zaterdag 19 oktober)
Meer informatie vind je op: www.degroenegriffioen.nl en www.versaandevecht.nl