Met een grote groep in de bus op pad voelt al snel als een schoolreisje. Boy had dit weekend een schoolreisje naar Burgerboerderij De Patrijs in Laren (Gld). De bus reed daarna door naar een klein plaatsje vlakbij het Duitse Hamburg om Kattendorferhof, een biologisch dynamisch bedrijf, te bezoeken. Een kijkje in de keuken van collega-boeren zeg maar. Wendela bleef thuis om de klanten en gasten op ons erf het naar de zin te maken en te helpen met het boerderijwerk. Zij moest het doen met de verhalen en foto’s van Boy, de tuinders en leden van Vers aan de Vecht die ook meegingen. Verder bestond het gezelschap uit boeren die net als wij aangesloten zijn bij Caring Farmers en Wij.land. En ook nog studenten van het Warmonderhof, een biologisch dynamische agrarische school. De boerderijen waar ze een kijkje gingen nemen hadden allebei een rechtstreekse manier van afzet aan de consument net als De Groene Griffioen. Bij Burgerboerderij De Patrijs hebben ze in korte tijd al een flinke afzet weten te organiseren. Dit doen ze via winkels zonder verkoper. De afzet was er zelfs eerder dan de boerderij. Bij Kattendorferhof is het heel klein begonnen. Doordat de graanprijs kelderde vlak na de start van het bedrijf, moesten ze snel geld verdienen om de facturen te betalen. Met een weekje bellen konden ze 10 varkens in delen verkopen aan vrienden en kennissen. Dat idee is gegroeid naar een bedrijf met 7 winkels waar mensen hun oogstaandeel wekelijks kunnen ophalen. Ieder aandeel staat voor 2500m2 aarde en de opbrengst daarvan kun je dus opeten. Dit concept heeft nu meer dan 1000 leden en groeit naar 450Ha aarde. Het is ook mooi hoe ze keuzevrijheid hebben ingebouwd in bijvoorbeeld de zuivel. Je mag het equivalent van 10 liter melk ophalen per week. Maar 1 kg kaas staat voor 9 liter melk dus daar moet je zelf een verdeling in maken die bij je past. Zo’n bedrijfsbezoek geeft vaak inspiratie en je kijkt van een afstand naar je eigen bedrijf. Wij hebben ook een mooie club waar we mee samen werken en steeds meer mensen weten ons te vinden. We blijven ons best doen om die samenwerkingen zo vruchtbaar mogelijk te maken.