Melk de witte motor. Melk is goed voor elk. Joris driepinter. Dit klinkt je misschien bekend in de oren. In Nederland is veel reclame gemaakt voor melk in het algemeen. Wist je dat je er ook verschil te proeven is tussen melken? Net als wijn, kan melk echt karakter hebben. Het ras koeien, het voer dat ze krijgen en de wei waar ze lopen hebben allemaal invloed op de smaak. Afgelopen week waren bij ons in de stal opname voor een documentaire van project De Melksalon. Ontwerpster Sietske Klooster heeft de zuivelsector in beweging gebracht om te gaan werken met deze verschillen. Dat deed ze door proeverijen vorm te geven waarin ze alle ketenspelers samen bracht. Wij zijn hier nauw bij betrokken geweest en stonden zelf ook te kijken hoeveel factoren de melk beinvloeden.  Zo werkte ze met een carroussel waarin consumenten langs verschillende boeren met hun terroir-melk werden gedraaid en in gesprek gingen over de oorzaak van de verschillen. Afgelopen week vielen vooral de geur en kleuren op. Ja, de ene melk is witter of geler van kleur en de melk kan kruidiger of aardser ruiken. De koeien baalden misschien van de opnames, want hun terroir (houtsnipper bed) diende als filmset. Zij stonden buiten op de natte terroir (klei-op-veen bodem). De koeien staan sinds deze week ‘s nachts binnen, dus de vraag is: kan het jouw smaakpapillen beminnen?