Beiden zwart-wit, maar in tegenstelling tot de panda is een koe elke drie weken vruchtbaar. Of, zoals een boer het noemt: tochtig. Een tochtige koe heeft een verhoogde lichaamstemperatuur, is onrustig, verliest slijm uit haar vulva en loeit veel. En hard. Door haar welwillende gedrag wordt ze ook besprongen door andere koeien. Voor ons een teken dat ze naar het hok van de stier mag.
Onze stier Brinko is nu ruim twee jaar en heeft al veel kalfjes op de boerderij rondlopen. Zijn zaad blijkt goed. Zijn zin ook: als hij een tochtig vrouwtje ziet brult hij hard en onlangs beukte hij met zijn kop dwars door een hek om bij haar te komen. Een autokrik was nodig om hem te bevrijden. Maar tegen te houden was hij niet: in plaats van erdóór sprong hij een week later óver het hek. Niet geheel ongevaarlijk.

Voor mensen is Brinko nu nog wel lief. Zodra een stier drie jaar is, wordt het testosterongehalte hoger en wordt hij agressief. En omdat we willen voorkomen dat hij zijn eigen dochters na 1,5 jaar bevrucht, zal Brinko dan de boerderij verlaten. Maar nu geniet hij nog volop. Boer Jurre: “Hij heeft vanochtend vijf koeien gedekt, de bofferd.” Het klonk bijna jaloers.