Op onze boerderij lopen ruim 100 koeien en meer dan 150 kippen rond. We hebben ook heel veel vogels op het boerenerf. Twee jaar geleden is ons erf vogelvriendelijker gemaakt met dank aan het project van het Grond Verbond. Een takkenril is er gemaakt, heel veel boompjes en struiken zijn geplant en meerdere vogelkasten zijn opgehangen. Net als vorig jaar, maakt vogelteller Martijn af en toe een rondje op de boerderij om te kijken naar de vogels. Dit doet hij vroeg in de ochtend om 7:00 uur. Zaterdag 30 maart kun je met hem meelopen. Hij gaat dan ook kijken of er wat in de uilenkast zit. Hier een kort verslagje van zijn rondes van de afgelopen weken:

“Net als in de twee voorgaande jaren is het aantal spreeuwen in maart aangegroeid tot minstens 120, een combinatie van de ca. 85 overwinteraars (die binnenkort vertrekken) en 30 à 40 broedkolonievogels. Tijdelijk vormen ze samen een groep, om saamhorigheid te tonen vliegen ze samen rond en vormen machtige spreeuwenwolken. Mooi om te zien hoe dit ritueel steeds in maart plaatsvindt. Het baltsgeluid van een grutto was onverwachts, en erg vroeg, vermoedelijk heb ik me laten foppen door een spreeuw, die ik later ook een witgatje en een zanglijster hoorde imiteren.”

Naast de vogels op het erf, is hij ook alert op vogels in de wei. In onze polder zijn niet zo veel weidevogels meer. Als ze er zijn, houden we rekening met ze door bijvoorbeeld het gras niet te maaien tijdens het broedseizoen. Als we een nest vinden, markeren we dat om het te beschermen (vorig jaar schreven we hierover). Dit jaar krijgen we hulp van een aantal buren. Zij gaan binnenkort in ons weiland op zoek naar nesten van weidevogels om ze vervolgens te beschermen. Vorig jaar hadden we in ieder geval de kievit die in ons weiland broedde en de vogelteller dacht dit jaar dus een grutto te horen! Wil je zaterdag meelopen met Martijn? Meld je van te voren aan bij Wendela en neem een verrekijker mee.

Martijn telt namens www.vogelsamsterdam.nl