Gooi jij wel eens eten weg omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is? Dat is toch niet nodig? Als je kijkt, ruikt of een beetje proeft, kom je er vaak achter dat de yoghurt of kaas nog prima te eten is. En anders is het goed voor je weerstand. Met oud brood kun je nog heerlijke wentelteefjes of broodkruim maken. Wendela is koningin als het gaat om niets weggooien. Niet alleen als het om voedsel gaat maar eigenlijk met alles. Zo heeft zij 20 jaar geleden een groen vest gekregen van Marjet die het niet meer droeg. Nog bijna elke week draagt Wen dat vest. Okee, na twee decennia zit er nu wel een klein gaatje onder de mouw bij de oksel. Zoon of schoonmoeder even lief aankijken om dat te repareren. Je ziet haar vaak met dit vest en een groene pet (ook 2e hands; gekregen van een andere vriendin). Haar familie noemt haar tegenwoordig Fifty Cent, niet naar de rapper maar naar de totaalprijs van haar outfit. Eten koop je meestal niet tweedehands. Voor dat voedsel is heel veel gebeurd. Al die mensen, de zon en de aarde die deze prachtige producten uit de grond hebben gestampt, kunnen het niet aanzien als alles zo in de kliko verdwijnt. Ook in de boerderijwinkel houden we rekening met voedselverspilling. Zo verkopen we potjes jam en chutney van Potverdorie. Hierin wordt groente en fruit verwerkt dat er niet ‘mooi’ uit zag. Zonde om weg te gooien want de smaak is prima. De groente uit de pluktuin hebben soms ook hele bijzondere vormen. Dat is toch juist leuk? Als kind wilde je vast ook het langste frietje of een wortel met drie ‘benen’. Het is deze week verspillingsvrije week, doe je mee?