Varkens

Sinds 2019 hebben we 3 jaargetijden (lente, zomer en herfst) varkens rondlopen. Het Nederlands Landvarken, Bonte Bentheimer, kruizingen tussen York en Duroc en in 2023 liepen er drie varkens rond die en kruising zijn tussen Birkshire (moeder) en Tamworth (vader). Dit jaar willen komen er ook weer varkens.

Op dit moment verkopen we vlees van de BirkshirexTamworth varkens die vorig jaar bij ons rond scharrelden.

Het leven van de varkens is misschien kort (ze worden nog geen jaar oud), maar ze lopen alle dagen bij ons buiten.  Op hete zomerdagen douchen we ze en maken we een modderbad, ze wroeten het gras om en worden aangehaald door voorbijgangers. En dat zijn er nogal wat: fietsers, voetgangers en zelfs automobilisten stoppen langs de weg om even naar de varkentjes te kijken, ze op de foto te zetten en appeltjes te voeren. Dus heeft u een keer oud brood, aardappelschillen of verrimpelde appeltjes: gooi ze niet weg! Onze varkentjes eten alles en zetten de restjes weer om in vlees. Misschien confronterend, maar wel circulair.

Kringloopvarkens

In het weitje aan de voorkant van onze boerderij lopen vanaf het voorjaar tot einde najaar varkens. We bieden ze drie weitjes met nachthok en voeren ze etensresten van de erfbewoners van De Groene Griffioen en de wei die overblijft na het kaasmaken. Ook krijgen ze fruit en groentepulp van een biologisch bedrijf uit Weesp. Zodra de varkens groot genoeg zijn, gaan ze weg en komen ze terug als vlees. In onze boerderijwinkel kun je dan vlees van de circulaire varkens kopen.