Varkens

Sinds 2019 hebben we 3 jaargetijden (lente, zomer en herfst) varkens rondlopen. Begonnen met 4 varkens en gegroeid naar 10. Twee van de varkens (Bentheimers) zullen uiteindelijk als vlees in onze boerderijwinkel verkocht worden. De andere varkens (Landvarkens) gaan weg via ‘De herkomst’. 

Het leven van de varkens is misschien kort (ze worden nog geen jaar oud), maar ze lopen alle dagen bij ons buiten.  Op hete zomerdagen douchen we ze en maken we een modderbad, ze wroeten het gras om en worden aangehaald door voorbijgangers. En dat zijn er nogal wat: fietsers, voetgangers en zelfs automobilisten stoppen langs de weg om even naar de varkentjes te kijken, ze op de foto te zetten en appeltjes te voeren. Dus heeft u een keer oud brood, aardappelschillen of verrimpelde appeltjes: gooi ze niet weg! Onze varkentjes eten alles en zetten de restjes weer om in vlees. Confronterend, maar wel circulair.

Kringloopvarkens

In het weitje aan de voorkant van onze boerderij lopen vanaf het voorjaar tot einde najaar varkens. We bieden ze drie weitjes met nachthok en voeren ze etensresten van de erfbewoners van De Groene Griffioen en de wei die overblijft na het kaasmaken. Daarnaast krijgen ze brokken die voor 60 procent bestaan uit resten van de voedingsmiddelenindustrie. Zodra de varkens 130 kilo wegen, gaan ze weg om daar te worden verwerkt en afgezet. Twee komen terug als vlees die wij in onze boerderijwinkel verkopen.