Varkens

Sinds 2019 hebben we 3 jaargetijden (lente, zomer en herfst) varkens rondlopen. Begonnen met 4 varkens en gegroeid naar 8. In april kwamen de eerste vier en in juni kwamen er weer vier. De varkens die als eerste arriveerden zijn inmiddels naar de slacht.

Het leven van de varkens is misschien kort (ze worden nog geen jaar oud), maar ze lopen alle dagen bij ons buiten.  Op hete zomerdagen douchen we ze en maken we een modderbad, ze wroeten het gras om en worden aangehaald door voorbijgangers. En dat zijn er nogal wat: fietsers, voetgangers en zelfs automobilisten stoppen langs de weg om even naar de varkentjes te kijken, ze op de foto te zetten en appeltjes te voeren.

Varkentjes maken een erf gezellig, compleet. We zijn daarom blij dat we in de lente weer nieuwe biggen krijgen. Opnieuw van varkensbedrijf De Herkomst. De filosofie van eigenaar Dirk past goed bij de onze: ook restwaarde is van waarde. Dus heeft u een keer oud brood, aardappelschillen of verrimpelde appeltjes: gooi ze niet weg! Onze varkentjes eten alles en zetten de restjes weer om in vlees. Confronterend, maar wel circulair.

Kringloopvarkens

In het weitje aan de voorkant van onze boerderij lopen vanaf het voorjaar tot midden herfst varkens. Ze zijn niet van ons: we leasen ze van ondernemer Dirk, die binnen de Tuinen van West varkensbedrijf De Herkomst heeft opgezet. Compleet met contract met daarin clausules over wie aansprakelijk is bij ziekte, schade of vroegtijdig overlijden van de varkens. We bieden ze drie weitjes met nachthok en voeren ze etensresten van de erfbewoners van De Groene Griffioen en de wei die overblijft na het kaasmaken. Daarnaast brengt Dirk brokken die voor 60 procent bestaan uit resten van de voedingsmiddelenindustrie. Zodra de varkens 130 kilo wegen, gaan ze terug naar Amsterdam om daar te worden verwerkt en afgezet. Eentje komt terug als vlees die wij in onze boerderijwinkel verkopen.