Afgelopen maandag (12-2) was Boy uitgenodigd bij “De Balie” in Amsterdam voor een debat over boeren met bacteriën. Niet omdat hij veel bacteriën bij zich heeft als boer, maar als expert op het gebied van natuurbeheer, voedselproductie en zijn innovatieve kijk op de toekomst van de landbouw en voedselproductie. Het gespreksonderwerp: (toekomst)mogelijkheden van fermentatie en microfermentatie. Voorafgaand aan het debat werd het gesprek ingeleid met een pleidooi hoe belangrijk micro-organismen zijn. Niet alleen in de landbouw, maar voor al het leven op aarde. Wist je dat we enkele kilo’s van deze organismen meedragen in en op ons lichaam? Gebruik maken van micro-organismen is handig, want er zijn er genoeg en ze doen (meestal) goed werk voor bijvoorbeeld onze gezondheid. Bovendien nemen ze veel minder ruimte in dan een graanakker of een weiland met koeien. Het bedrijf Farmless, aanwezig bij het debat, experimenteert hiermee. Met micro-organismen kunnen onder gecontroleerde omstandigheden allerlei ingrediënten en smaken ‘gebrouwen’ worden. Net zoals gefermenteerde melk yoghurt of kaas wordt. De volgende stap is om eetbaar eiwit te maken uit elektrische energie. Als dat lukt, is er geen boerderij meer nodig voor een stukje vlees (eetbaar eiwit). Het zou zelfs kunnen betekenen dat planten en fotosynthese niet meer nodig zijn. Boy en Marten (eigenaar van zuivelbedrijf Moma) mochten in het debat advocaat van de zuivel spelen. Zij mochten een lans breken voor de landbouw die in balans is met de natuur en waar producten gemaakt worden die op een andere manier zo duurzaam mogelijk tot stand komen. De Groene Griffioen en Moma maken kaas en yoghurt óók met een fermentatieproces, maar de grondstof is gras van het weiland en geen elektra van een zonne-paneel. Eigenlijk zaten er mensen van twee innovatieve manieren van voedselproductie voor de toekomst aan tafel. De steriele poeders van Farmless hebben nog wel een weg te gaan om ze om te toveren tot producten met wat meer schwung en romantiek. Vooralsnog zijn de ingrediënten van Farmless nog niet iets waar we graag onze tanden in zetten.