Een gezonde leefomgeving
voor mens, dier en natuur
Een gezonde leefomgeving voor mens, dier en natuur
Dat is onze filosofie en ons uitgangspunt voor de bedrijfsvoering. We zijn biologisch: we hebben een Skal keurmerk.
Samen werken we aan het beter sluiten van de kringloop en laten we zien waar je voedsel vandaan komt. Dit doen we vooral met lokale samenwerkingen om een korte en transparante (voedsel) keten te creëren. Aandacht voor de dieren(welzijn), het landschap en de bodem zijn daar essentieel bij. Een gezonde leefomgeving voor mens, dier en natuur.
Meer dan biologisch
Als biologische boerderij voldoen we aan de eisen die worden gesteld: de koeien moeten naar buiten, hebben meer ruimte in de stal vergeleken met een gangbaar bedrijf, we gebruiken nooit preventief medicatie (zoals antibiotica), het voer dat de dieren krijgen is van biologische herkomst en we gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
Maar we doen nog meer. We proberen in meer dingen rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo hebben wij gekozen voor een koeienras dat een goede weerstand heeft en een prima ras is voor vlees en melk (om kaas van te maken). Doordat de koeien een goede weerstand hebben, hebben ze minder snel medicijnen nodig. Wij geven nooit preventief medicijnen en antibiotica. Onze koeien geven niet de meeste melk, en hebben voldoende aan een simpel rantsoen (gras, kuilgras, beetje krachtvoer) we hoeven daarom ook niet veel verschillende soorten voer te kopen en naar ons bedrijf te voeren (kost energie).
Wij kopen geen nieuwe koeien. Alleen een stier die de koeien mag dekken. Het jongvee blijft bij ons op de boerderij om ook melkkoe te worden en blijven hier hun hele leven. De meeste stierkalfjes gaan wel na een paar weken weg want die kunnen we nooit melken. We willen de dieren zoveel mogelijk ruimte geven, dus we kunnen niet alle stierkalfjes aanhouden omdat het anders te vol wordt in de winter als de dieren op stal staan. De koeien houden hun horens.
We hebben een vrijloopstal waar de melkkoeien in de winter staan, die gevuld is met natuurmaaisel. Een heerlijk ligbed voor de koeien en goed materiaal om in combinatie met de koeienmest uit te rijden over het land als we er compost van hebben gemaakt. Elke dag potten we de stal op met een nieuw laagje strooisel dat uit de buurt komt. Namelijk uit natuurgebied het Naardermeer en de Bloemendalerpolder dat tegenover de boerderij ligt bij de nieuwe woonwijk Weespersluis. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop rond en gesloten te maken.
Samen sta je sterk! Met lokale organisaties werken we aan meer duurzaamheid en een beter voedselsysteem
Lokale samenwerkingen
Samen sta je sterk! We werken met meerdere organisaties samen om nog duurzamer te worden. We helpen elkaar met de transitie naar een duurzaam voedselsysteem waarbij dierenwelzijn en milieu een belangrijke rol spelen.
Vers aan de Vecht heeft in nauwe samenwerking met De Groene Griffioen en professionele tuinders een pluktuin opgezet waar sinds 2021 mensen elke week biologische groenten kunnen oogsten.
Moma verzuivelt onze melk voor particulieren en de horeca in Amsterdam.
Wilderland geeft ons zaad voor een biodivers landschap, voer voor de bijen en insecten, de varkens wroeten de grond om waar we kruiden kunnen inzaaien. Uiteindelijk kan er ook nog thee gemaakt worden van de kruiden.
Op de foto: Molen De Vriendschap
Lees het laatste nieuws
Wat kan er in een week toch veel gebeuren. We hebben met veel nieuwe mensen kennis gemaakt die graag willen meehelpen...
We wensen iedereen een prachtig nieuwjaar toe. Wij hebben een rustige kerst en oud en nieuw gehad op de boerderij. Het...