Samen laten zien waar
je voedsel vandaan komt
Samen laten zien waar je voedsel vandaan komt
Boy Griffioen en Wendela Griffioen-Bogerd zijn de oprichters en eigenaren van biologische melkveehouderij De Groene Griffioen. Ze wonen en werken op de boerderij en worden bij de dagelijkse werkzaamheden geholpen door een team van enthousiaste medewerkers en vrijwilligers.
Boy Griffioen
De Groene Griffioen is het bedrijf van familie Griffioen. Boy is de vijfde generatie. In 2009 is de boerderij naar biologisch omgeschakeld en zijn we gestart met de nevenactiviteiten: educatie, kaasmaken, winkel etc..
Boy is boer, kaasmaker en geluidstechnicus. Een bijzondere combinatie, maar dit zijn de passies waar hij zijn werk van heeft gemaakt. Op zondagochtend verzorgt hij vaak het geluid van de zondagochtendconcerten op NPO Klassiek en daarnaast maakt hij opnames op locatie en in de studio op de boerderij. “Met uitzicht op de weilanden natuurlijk zodat ik altijd de koeien kan bekijken. Samen met Roos, Wendela en de vrijwilligers dragen we de zorg voor de dieren en landerijen. Ook maak ik wekelijks kaas voor de winkel.”
Boy werkt achter de schermen veel aan duurzame ontwikkelingen en innovatie op De Groene Griffioen en in het veenweidegebied. Dit doet hij door samenwerking te zoeken met andere mensen en organisaties. Als er nog tijd over is dan zeilt hij graag of klust hij aan zijn boot.
We bieden een inspirerende plek waar bodem, natuur en dieren in goede balans zijn. In ruil genieten wij van een mooi landschap en heerlijke producten!
Wendela Griffioen-Bogerd
Wendela is de gastvrouw van De Groene Griffioen: ze heet de bezoekers en klanten welkom op de boerderij, staat in de winkel, geeft de rondleidingen, verhuurt de vergaderzaal en verrast de bedrijven/organisaties/teams die de zaal huren met lunches, is verantwoordelijk voor de kaasafzet en is educatie-boerin voor basisschoolklassen.
Daarnaast helpt ze graag mee op de boerderij bij het verzorgen van de dieren. Ze zit boven op de administratie, planning en communicatie. Ze houdt klanten, bezoekers en geïnteresseerden op de hoogte via nieuwsbrieven, de website, het verhaaltje van de week (blog) en de socials.
“Ik leef best bewust. Ik probeer niet te veel te kopen, koop tweedehands en regelmatig biologisch. Biologisch is goed, maar ik heb liever gangbare producten uit Nederland dan biologische producten die van ver komen. Vervoer kost ook geld en belast het milieu.” Naast haar werk op de boerderij geeft zij pilateslessen in Weesp en soms zelfs op op de boerderij in de wei of in de Acapellazaal.
Roos van den Akker
Sinds zomer 2020 loopt Roos op de boerderij. Melken, jongvee verzorgen en komend jaar meer werk op de trekker doen. Roos weet veel over natuurlijke oplossingen voor kwaaltjes. Wist je bijvoorbeeld dat er naast een brandnetel altijd een doofnetel staat om de prik te verzachten? Ze is een echte dierenvriend en de adoptievriend van Ozzy die elke maandag van zich laat horen op de socials.
“Al jaren lang ben ik dol op koeien. Het nieuwsgierige, beetje klunzige en toch ook stiekem knuffelende karakter van deze bijzonder waardevolle dieren heeft mij altijd geboeid. Een wereld zonder koeien of de producten afkomstig van de koeien kunnen wij ons niet meer voor stellen. Hoe mooi is het daar deel van uit te mogen maken.
Zomer 2020 besloot ik een ommekeer te maken en mij te gaan verdiepen in de melkveehouderij. Dierenwelzijn staat bij mij hoog in het vaandel en zo kwam ik bij De Groene Griffioen. Hier heb ik het melken en alle andere voorkomende werkzaamheden op een boerderij geleerd. En dat met liefde en respect voor dier en natuur.”
Dierenwelzijn staat bij mij hoog in het vaandel en zo kwam ik bij De Groene Griffioen terecht
Jan Veenstra
Jan werkt sinds begin 2024 mee op de boerderij. Hij helpt mee bij de kaaslessen die we verzorgen voor leerlingen van de basisschool, af en toe ook bij rondleidingen en hij helpt Roos om de week met het schoonmaken van de stallen, eieren rapen, en alle voorkomende klussen die zoal op de boerderij te doen zijn. Daarnaast kun je hem ook in de boerderijwinkel tegenkomen.
“Het werken op de boerderij geeft zó veel voldoening! Veel in de buitenlucht werken, tussen de beesten, maar ook het contact met de klanten in de winkel en tijdens de kaaslessen maakt het werk zo leuk. Sommige kinderen zijn nog nooit op een boerderij geweest en vinden het er in het begin stinken. Maar als ze dan ervaren hoe het is om met hun eigen handen kaas te maken, ze te zien stralen, is geweldig! Dan weet je dat dit een ervaring is die ze zich nog lang zullen herinneren!
Het team van medewerkers en vrijwilligers dat bij Boy en Wendela op de boerderij werkt is heel divers, en er heerst een hele fijne, vriendschappelijke sfeer, wat het werken extra afwisselend en aangenaam maakt!”
Lees het laatste nieuws
Dit is de titel van een boek dat geschreven is door Joris Lohman over het voedselsysteem. Boy en Joris kennen elkaar...
Afgelopen weekend was het volle bak bij ons in de Acapella zaal. Zaterdag gaf Wendela een workshop kaas maken waarbij...
Vanaf 1 januari 2025 gelden er nieuwe regels aangaande de rauwe melktap. Hierover organiseren we een middag waar Gea...
Het voelt al een beetje als een traditie. De kaasfondue van De Groene Griffioen. Eerder schreven wij hier al over. Dit...