Onze dieren

Onze dieren

Als klein biologisch melkveebedrijf houden we voornamelijk koeien. Om een zo veel mogelijk gesloten kringloop te creëren hebben we ook varkens en kippen.

Montbéliarde

koeien

De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan de gangbare vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben omdat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

 

De stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.

 

Biologisch

en met hoorns

Als biologisch bedrijf gebruiken we geen kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen. Een ander kenmerk van biologisch is dat we geen preventieve medicatie (zoals antibiotica) aan de dieren geven. Als een koe ziek is of een wondje heeft, zullen wij altijd proberen dit op natuurlijke wijze te genezen. Daarom hebben we ook gekozen voor het Montbéliarde ras, bekend om zijn zeer sterke weerstand.
 
Onze koeien hebben hoorns. Dit is geen eis vanuit het biologische keurmerk, maar omdat elke koe met hoorns (in aanleg) wordt geboren, vinden we dat we haar moeten laten zoals ze is. De hoorn is een orgaan waar bloed doorheen stroomt en heeft een functie in het uitoefenen van haar natuurlijke (hiërarchische) gedrag in de kudde. Lekker zo laten!

Perfecte melk

voor cappuccino’s

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Weiland

en vrijloopstal

De vrijloopstal is een ruim, licht en luchtig verblijf voor onze koeien, waar ze kunnen lopen en liggen op een heerlijk compostbed met houtsnippers. De houtsnippers absorberen de urine en mest, waardoor de bodem niet al te vochtig wordt. Dit voorkomt dat de huid tussen de klauwen zacht wordt en er bacteriële infecties of bloedingen optreden. Daarnaast bindt de koolstof in houtsnippers aan o.a. stikstof (ammoniak), waardoor er minder schadelijke (en stinkende) gassen in de lucht komen. Vanaf het vroege voorjaar gaan de koeien overdag naar buiten en zodra de grasgroei het toelaat lopen ze ook ‘s nachts in de wei. Zodoende wordt het weiland uitsluitend met eigen mest en compost bemest.

Wij zijn een biologische boerderij met Montbéliarde koeien. Onze koeien lopen in het weiland of de vrijloopstal.

Adopteer

een koe

Net na de Mond- en Klauwzeercrisis in 2001 riep stichting Koevoet Adopteer een Koe in het leven. Hun doel: boeren en burgers meer met elkaar in contact brengen. Voor 50 euro per jaar kun je een koe of kalf uitzoeken, haar een naam geven en bezoeken wanneer je wilt. Daarnaast word je op de hoogte gehouden van speciale gebeurtenissen in het leven van je adoptiekoe: bijvoorbeeld wanneer haar kalf geboren wordt of als ze na de winter weer voor het eerst naar buiten mag. Onze boerderij heeft ongeveer 30 adoptievrienden, die jaarlijks dus een leuk bedrag inbrengen om voor de koeien iets extra’s te kunnen doen.

 

Tachtig procent van het adoptiebedrag gaat rechtstreeks naar de boer. Dit geld besteden we aan de aanschaf van producten die het welzijn van de koeien ten goede komen: zoals extra waterdrinkbakken, nieuwe kraamkamers of een massageborstel. Stichting Koevoet controleert jaarlijks of het geld juist wordt besteed.

 

Zelf een koe adopteren op onze boerderij? Neem contact op met Wendela; wendela@degroenegriffioen.nl, 06 421 645 33.

Varkens

In het weitje aan de voorkant van onze boerderij lopen vanaf het voorjaar tot einde najaar varkens. We houden verschillende rassen en kruisingen, zoals het Nederlands Landvarken, Bonte Bentheimer, York en Duroc, Birkshire en Tamworth. De varkens houden we voor het vlees, maar ze zijn ook een goede aanvulling in onze kringloopboerderij. We bieden ze drie weitjes met nachthok en voeren ze etensresten van de erfbewoners van De Groene Griffioen en de wei die overblijft na het kaasmaken. Ook krijgen ze fruit en groentepulp van een biologisch bedrijf uit Weesp.

 

Het leven van de varkens is kort (ze worden nog geen jaar oud), maar ze hebben het goed en lopen alle dagen bij ons buiten. Op hete zomerdagen douchen we ze en maken we een modderbad, ze wroeten het gras om en worden aangehaald door voorbijgangers. En dat zijn er nogal wat: fietsers, voetgangers en zelfs automobilisten stoppen langs de weg om even naar de varkentjes te kijken, ze op de foto te zetten en appeltjes te voeren. Dus heb je een keer oud brood, aardappelschillen of verrimpelde appeltjes; breng ze naar onze varkens!

 

Zodra de varkens groot genoeg zijn, gaan ze weg en komen ze terug als vlees. In onze boerderijwinkel kun je dan vlees van de circulaire varkens kopen.

Kippen

Naast koeien en varkens hebben we een grote groep kippen (200 hennen en 2 hanen). We kregen veel vragen van klanten naar biologische eieren. Die zijn hier in de buurt niet te krijgen. Nu dus wel!
 

Mobiele kippenkar

Onze kippen scharrelen buiten in de wei net als de koeien (als er geen ophokplicht is) en hebben een prachtig mobiel hok met zonnepanelen waar ze eieren leggen, eten en drinken en op stok kunnen. De kippen zijn onderdeel van het landschap en maken zich nuttig door de grasmat en de koeienvlaaien los te scharrelen. Dit is goed voor de structuur van de bodem en de grasmat. Dat scheelt ons weer werk met de tractor. Bovendien hebben de kippen een mooie variatie aan voedsel (gras, granen en bodemdiertjes). Ze krijgen ook het restproduct van het kaasmaken; wei, het vocht dat overblijft nadat de wrongel in de kaasvorm is gedrukt.
 
In de mobiele kippenkar gaat het licht automatisch aan en uit en ‘s nachts gaan de luikjes dicht tegen de roofdieren. Elke week verplaatsen we het kippenhok naar een nieuw stuk grasland. Zo blijven onze kippen volop vers gras eten en dat proef je! De eieren zijn te koop in onze boerderijwinkel en via onze zuivelvrienden van Moma in Amsterdam.

Ophokplicht en overkapping

Helaas is er door de vogelgriep regelmatig een ophokplicht voor de kippen. Overvliegende (wilde) vogels kunnen pluimvee besmetten met hun poep die op grond terecht komt waar (onze) kippen rond scharrelen. Een overkapping biedt daarom uitkomst. In 2022 hebben we een overkapping gemaakt zodat de kippen tijdens de ophokplicht meer ruimte hebben. In deze ‘kippenspeeltuin’ kunnen ze genieten van een zandbad, schelpen, een boom en leggen we strooisel of compost neer wat ze om kunnen wroeten.
 
Dit wroeten in compost is niet alleen goed voor de kippen, maar ook voor de composthoop zelf. Deze composteert het beste als ie af en toe wordt omgespit, en de kippen helpen daar dus een ‘handje’ bij. Ook krijgen ze groente- en fruitpulp ter aanvulling op het graan.
 
De bijzondere verrijdbare kippenhok en de overkapping is mede gefinancierd met steun van de provincie Noord-Holland (Groene Uitweg).

Veelgestelde vragen

Wat houdt biologisch in?

Als biologisch melkveebedrijf worden we gecontroleerd door Skal om te kijken of we aan alle eisen voldoen die voor het officiële biologisch keurmerk staan. Zo moeten de koeien naar buiten, hebben ze meer ruimte in de stal dan bij een gangbaar bedrijf, gebruiken we nooit preventief medicatie (zoals antibiotica), is het voer dat de dieren krijgen van biologische herkomst en gebruiken we geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Verkopen jullie rauwe melk?

Ja, op dagen dat onze winkel geopend is verkopen wij rauwe melk uit onze tank. Je kunt hiervoor zelf flessen meenemen, of als je veel liters tegelijk wilt zelfs een jerrycan of emmer met deksel. Ook hebben wij in onze winkel statiegeldflessen. De rauwe melk kost € 1 per liter. Let op: één keer in de drie dagen komt de melkauto om onze tank leeg te halen en de melk naar de fabriek te brengen. Als op deze dag de boerderijwinkel open is, houden wij enkele liters melk uit. Maar u snapt: niet onbeperkt. Heeft u een grote hoeveelheid melk nodig, dan doet u er dus goed aan minimaal een dag van te voren een bestelling door te geven.

Moet je rauwe melk eerst koken?

Officieel wel. Omdat rauwe melk onbewerkt is zitten er bacteriën in. Goede, maar soms ook slechte. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. De kans hierop is zeer klein, zeker omdat onze melk elke drie dagen wordt gecontroleerd, maar toch is hij altijd aanwezig. Zeker kwetsbare groepen (zwangeren, ouderen, baby’s en jonge kinderen) doen er goed aan om de melk eerst te koken. Toch snappen wij ook dat klanten juíst rauwe melk kopen omdat deze onbewerkt en puur is. Zelf drinken wij als boeren het ook rauw uit de tank. Al jarenlang. Wel adviseren we je om de melk goed gekoeld te houden.

Hoelang is rauwe melk houdbaar?

Officieel is rauwe melk 3 dagen houdbaar. Toch hoef je wat ons betreft de melk op de vierde dag niet meteen weg te gooien. Ruik, kijk en proef eerst. Als de melk bedorven is, zullen je zintuigen dit eerlijk vertellen.

Kan ik rauwmelkse kaas eten als ik zwanger ben?

Het Voedingscentrum adviseert vrouwen die zwanger zijn geen rauwmelkse kaas te eten. Tot 2018 gold dit alleen voor de zachte kaasjes, maar in augustus van dat jaar werd het advies ook van toepassing op de (half)harde boerenkazen. Dit, omdat er een kleine kans is dat er ziekteverwekkers inzitten, zoals salmonella of listeria. Deze bacteriën kunnen een miskraam of vroeggeboorte in gang zetten. Even inhouden dus, dan kun je na je bevalling weer een lekker stukje kaas komen halen.

Wat is het verschil tussen een biologische en gangbare boerderij?

Als biologische boerderij gebruiken wij geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Het voer dat de koeien krijgen is van biologische herkomst en in de stal hebben de koeien meer vierkante meters tot hun beschikking dan bij gangbare bedrijven. Tot slot lopen biologische koeien minstens 200 dagen per jaar buiten. Afhankelijk van het weer is dit bij ons vanaf begin april tot oktober/november. Als biologische boerderij worden we twee keer per jaar gekeurd door Skal.

Wat is het vetgehalte van rauwe melk?

Rauwe melk bevat ongeveer 4 procent vet.

Verkopen jullie boerenkaas?

Hoewel onze kaas van rauwe melk wordt gemaakt, op de boerderij wordt bereid en natuurlijk rijpt, mag onze kaas officieel geen boerenkaas heten. Dit komt omdat we geen KB-keurmerk (Kwaliteitszorg Boerenkaas) op onze kaas hebben. Zelf noemen we onze kaas daarom rauwmelkse kaas.

Verkopen jullie graskaas?

Jazeker, in de eerste maand nadat de koeien naar buiten zijn gegaan maken we graskaas. Doordat de koeien vers gras in plaats van hooi eten, is hun melk veel romiger en bevat het veel onverzadigde (goede) vetten. Graskaas heeft 28 dagen nodig om te rijpen, dus een maand na de koeiendans is deze in onze winkel te koop!

Lees het laatste nieuws