Met wie wij
samenwerken
Moma (sinds 2018)
Zuivelbedrijf dat biologische melk uit het ommeland van Amsterdam verwerkt en verkoopt in Amsterdam met als doel het landschap biodivers te houden en boeren, stedelingen en landschap te verbinden in de korte en gezonde voedselketen.
Moma is bij ons op de boerderij gestart en heeft nu eigen plek op de Meentboerderij. Onze melk wordt twee keer in de week opgehaald en verwerkt tot gepasteuriseerde melk, yoghurt en hangop. Via Amsterdamse horeca, op de Amsterdamse straten en in onze boerderijwinkel zijn deze producten te koop.
Vers aan de Vecht (sinds 2021)
Groentepluktuin (CSA) met plukkers (leden) waar gezond voedsel produceren en verbinding belangrijk zijn. De groentepluktuin is een stichting die grond bij ons huurt voor de uitvoering. Het telen en alles wat er bij komt kijken en het werven van de leden doen zij zelf. We werken nauw samen bij het organiseren van activiteiten voor het verbinden van mensen bij de voedselproductie en de lokale voedselketen.
Wij.land (sinds 2018)
Organisatie ontstaan uit Commonland die zich inzet voor een toekomstbestendig landschap met duurzaam bodembeheer (vooral veenweide gebied) waarbij boeren gezien worden als landschapsbeheerders. Ze ondersteunen (financieel) projecten en pilots om het beheer steeds beter te krijgen. Hierbij staat kennisdeling met andere boeren centraal. Boy zit in de klankbord groep en in de ‘Veenbeweiders’.
Groeien naar morgen (sinds 2022)
Programma van de overheid waarbij meerdere boerenbedrijven als voorbeeld dienen om andere boeren te inspireren om duurzamer en natuurinclusiever te worden. Door middel van financiele steun bij voorlichtingen, projecten en kennisdeling kunnen de ‘demobedrijven’ zelf invulling geven aan de missie. De Groene Griffioen is samen met boerderij De Eenzaamheid en De Beekhoeve geselecteerd voor het veenweidegebied in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht onder de naam: De Veenbeweiders.
Farm to Home (sinds 2023)
Drie jongens hebben een app ontwikkeld waarbij consumenten bij de boer kunnen bestellen. Farm to Home regelt de bestelling, betaling en de logistiek. Zo is een deel van onze producten voor een breder publiek bereikbaar zonder naar de boerderij te komen.
Myrten en Marten van Moma
De groentetuin Vers aan de Vecht
Onze dieren krijgen reststromen te eten, zoals groente- en fruitpulp van Frecious en tarwegries van de molen.
Natuurmonumenten (sinds 2021)
Vlakbij de Groene Griffioen bevindt zich het oudste natuurgebied van Nederland. Het maaisel uit dit gebied gaat naar onze boerderij en dient als strooisel voor in de stallen. Zo wordt een lokale reststroom weer waardevol.
Dit biologisch slow-juice bedrijf produceert sapjes en granola. De pulp die over blijft, halen wij op en gebruiken we als veevoer. Zo wordt een lokale reststroom weer waardevol.
Molen De Vriendschap (sinds 2019)
Deze traditionele korenmolen maalt meel en het restproduct van de bloem (tarwegries) gebruiken wij als veevoer voor de varkens. Zo wordt een lokale reststroom weer waardevol.
Adopteer een koe (sinds 2012)
In 2001 opgericht na de MKZ crisis om boeren en burgers meer met elkaar in contact te brengen. Sinds 2012 is De Groene Griffioen een van de boerderijen waar je een koe kan adopteren. Adoptievrienden betalen jaarlijks 50 euro en kunnen langs komen om ‘hun’ koe op te zoeken. Ze worden op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen en hun koe. Het adoptieveld investeren we in het verbeteren van dierenwelzijn. Bijvoorbeeld koeborstels, nieuwe huisvesting, overkapping voor buiten, klauwbekapbox, etc.
Boerderij-educatie Gooi & Vechtstreek / Boerderij educatie Nederland (BEN) (sinds 2011)
Missie van boerderij-educatie is om kinderen voordat ze naar de middelbare school gaan minimaal één keer een boerderij te laten bezoeken. Boerderijen door het hele land bieden een programma aan dat is afgestemd op de leeftijd en voldoet aan de eisen van het primair onderwijs. Boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek is het eerste samenwerkingsverband dat uit meerdere boeren bestaat.
Samen hebben we de cursus ‘belevend leren’ gevolgd en we doen jaarlijks een evaluatie en BHV-cursus met de boerinnen.
Stad en Natuur Almere (sinds 2020)
Het NME (Natuur en Milieu Educatiecentrum) van Almere. Wendela heeft op basis van de leskist kaas maken een workshop kaasmaken op de boerderij ontwikkeld. Schoolklassen uit het primair onderwijs kunnen zich inschrijven via Stad en Natuur.
Weesp Duurzaam (sinds 2023)
Onafhankelijk platform voor een duurzamer en groener Weesp en Driemond. Zij proberen zoveel mogelijk samenwerking en synergie te organiseren en krachten te bundelen. De Groene Griffioen spreekt soms als pionier bij bepaalde projecten.
In onze boerderijwinkel
Brandt & Levie
Worstmakers Jiri, Samuel en Geert werken samen met bevriende boeren, die op een goede manier varkens houden: ze lopen buiten in het bos of de wei, de biggen blijven bij de moeder en ze krijgen gevarieerde voeding. In de slagerij worden de varkens van kop tot staart verwaard. In onze winkel verkopen we leverworst en gedroogde worst.
Butcha
Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van groene of zwarte thee. De fermentatie komt op gang door aan de thee een levende cultuur, bestaande uit bacteriën en gisten, toe te voegen. Deze cultuur neemt de suikers op, waardoor de drank een andere structuur krijgt: er ontstaat een beetje koolzuur, de drank wordt zuurder en er ontwikkelen nieuwe bacteriën, vitaminen en mineralen. Butcha is non-alcoholisch, wel biologisch.
Clubbrood
We hebben zuurdesembrood van microbakkerij Clubbrood: baguettes, batards, notenbrood, pizzabodems (met tomatensaus) gemaakt met zuurdesem. Alleen op vrijdag en zaterdag en vooraf bestellen bij Clubbrood zelf.
Drogenbroek
Honing
Nice
Nice fruitijsjes zijn gemaakt met biologisch fruit van lokale telers. Duurzaam, want zo hoeft het niet eerst de halve wereld over te reizen. Nice is glutenvrij en gemaakt van pure ingrediënten – geen concentraat. En dankzij de zonnepanelen op het dak van de ijsfabriek is de productie energieneutraal.