Veel gestelde vragen

 

Verkopen jullie rauwe melk?

Ja, op dagen dat onze winkel geopend is verkopen wij rauwe melk uit onze tank. Je kunt hiervoor zelf flessen meenemen, of als je veel liters tegelijk wilt zelfs een jerrycan of emmer met deksel. Ook hebben wij in onze winkel statiegeldflessen. De rauwe melk kost € 1 per liter. Let op: één keer in de drie dagen komt de melkauto om onze tank leeg te halen en de melk naar de fabriek te brengen. Als op deze dag de boerderijwinkel open is, houden wij enkele liters melk uit. Maar u snapt: niet onbeperkt. Heeft u een grote hoeveelheid melk nodig, dan doet u er dus goed aan minimaal een dag van te voren een bestelling door te geven.

Moet je rauwe melk eerst koken?

Officieel wel. Omdat rauwe melk onbewerkt is zitten er bacteriën in. Goede, maar soms ook slechte. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. De kans hierop is zeer klein, zeker omdat onze melk elke drie dagen wordt gecontroleerd, maar toch is hij altijd aanwezig. Zeker kwetsbare groepen (zwangeren, ouderen, baby’s en jonge kinderen) doen er goed aan om de melk eerst te koken. Toch snappen wij ook dat klanten juíst rauwe melk kopen omdat deze onbewerkt en puur is. Zelf drinken wij als boeren het ook rauw uit de tank. Al jarenlang. Wel adviseren we je om de melk goed gekoeld te houden.

Hoelang is rauwe melk houdbaar?

Officieel is rauwe melk 3 dagen houdbaar. Toch hoef je wat ons betreft de melk op de vierde dag niet meteen weg te gooien. Ruik, kijk en proef eerst. Als de melk bedorven is, zullen je zintuigen dit eerlijk vertellen.

Kan ik rauwmelkse kaas eten als ik zwanger ben?

Het Voedingscentrum adviseert vrouwen die zwanger zijn geen rauwmelkse kaas te eten. Tot 2018 gold dit alleen voor de zachte kaasjes, maar in augustus van dat jaar werd het advies ook van toepassing op de (half)harde boerenkazen. Dit, omdat er een kleine kans is dat er ziekteverwekkers inzitten, zoals salmonella of listeria. Deze bacteriën kunnen een miskraam of vroeggeboorte in gang zetten. Even inhouden dus, dan kun je na je bevalling weer een lekker stukje kaas komen halen.

Wat is het vetgehalte van rauwe melk?

Rauwe melk bevat ongeveer 4 procent vet.

Wat is het verschil tussen een biologische en gangbare boerderij?

Als biologische boerderij gebruiken wij geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Het voer dat de koeien krijgen is van biologische herkomst en in de stal hebben de koeien meer vierkante meters tot hun beschikking dan bij gangbare bedrijven. Tot slot lopen biologische koeien minstens 200 dagen per jaar buiten. Afhankelijk van het weer is dit bij ons vanaf begin april tot oktober/november. Als biologische boerderij worden we twee keer per jaar gekeurd door Skal.

Verkopen jullie boerenkaas?

Hoewel onze kaas van rauwe melk wordt gemaakt, op de boerderij wordt bereid en natuurlijk rijpt, mag onze kaas officieel geen boerenkaas heten. Dit komt omdat we geen KB-keurmerk (Kwaliteitszorg Boerenkaas) op onze kaas hebben. Zelf noemen we onze kaas daarom rauwmelkse kaas.

Verkopen jullie graskaas?

Jazeker, in de eerste maand nadat de koeien naar buiten zijn gegaan maken we graskaas. Doordat de koeien vers gras in plaats van hooi eten, is hun melk veel romiger en bevat het veel onverzadigde (goede) vetten. Graskaas heeft 28 dagen nodig om te rijpen, dus een maand na de koeiendans is deze in onze winkel te koop!