Deze week is het ’de week van ons eten’ en volgende week is het in Amsterdam de ‘Zero waste week’. Wij zijn op de boerderij elke dag met eten bezig en in onze bedrijfsvoering proberen we zo min mogelijk afval te produceren. Dus deze weken zijn op ons lijf geschreven!
We gebruiken deze week nog maar eens om te vertellen hoe blij we zijn dat er steeds meer mensen voor goed geproduceerd voedsel kiezen. Nog blijer zijn we dat het vervolgens ook allemaal opgegeten wordt.
In onze winkel vind je veel producten die lang houdbaar zijn en verkopen we wel eens ‘nee’ omdat de verse producten op zijn. Met een lichting kaas die niet geschikt is voor de verkoop, omdat de kaas te veel gaten heeft of een te sterke smaak heeft, kunnen we bijvoorbeeld fondue maken. Alles om te voorkomen dat het verspild wordt.
Nu gaat Buurtbuik volgende week onze kaas gebruiken voor hun wekelijkse diner van gered voedsel. Elke week kun je aanschuiven voor een (gratis) diner waar zo’n 14 vrijwilligers hard aan werken. Het eten ophalen, uitzoeken, snijden, koken, serveren en alles weer opruimen. In het fort aan de Ossenmarkt is iedereen welkom op dinsdag om 17.30 uur.
Lokale bedrijven doneren etenswaren die anders in de prullenbak belanden. Afgelopen week hebben Boy en Wendela samen met schoonmoeder Marijke, zoon Feije en Rémi de Franse stagiair, kaas gebracht en een vorkje mee geprikt. Op het menu stonden maissoep en pasta met veel groente. Er wordt water bij het eten geserveerd en er stonden ook op alle tafels salades klaar. Elke week is het weer een verrassing wat de pot schaft. Er wordt altijd een vegetarische optie aangeboden.
Na afloop, om 18.45 uur, kun je een restje meenemen als er nog over is. De organisatie loopt als een geoliede machine. Toen Wendela een blik in de keuken wierp voor een leuke foto was bijna alles al weer opgeruimd en afgewassen. De keuken wordt om 19.30 uur weer gebruikt voor de kookclub van de Kreatieve Groep Weesp.
Volgende week schuiven we graag weer aan en zijn we benieuwd naar het gerecht met onze kaas. Wil je helpen als vrijwilliger, neem contact op met Buurtbuik.