Methaan en CO2 zijn natuurlijke gassen. Deze gassen worden tegenwoordig geassocieerd met de klimaatverandering. Wij vinden het jammer dat koeien vaak negatief in het nieuws zijn en ze worden weggezet als milieuvervuilers omdat ze stikstof, methaan en CO2 uitscheiden. Het grote plaatje van de kringloop wordt vaak vergeten bij uitspraken als ‘koeien scheiden evenveel CO2 uit als Tata steels’. We leggen het hier graag uit.
Een koe stoot van alles uit, maar het goede nieuws is dat het ook weer wordt opgenomen door het gras in de weilanden waar ze lopen. Dus als een koe buiten gras eet, melk geeft, boert (methaan) en lekker in de wei poept en plast, is er niets aan de hand. De groene energie (gras) gaat de koe in en de uitstoot van methaan komt eruit. Methaan breekt in 10 jaar af naar CO2 en water, het gras neemt het weer op en de cirkel is weer rond. In deze kringloop blijft de methaanconcentratie gelijk, en is er geen prakte van klimaatverandering. Het probleem ontstaat als we wereldwijd meer koeien gaan houden en veel kunstmest, diesel en plek nodig hebben om de dieren te voeren. Het aantal dieren neemt toe, de concentratie van methaan dus ook, met als gevolg dat de temperatuur op aarde stijgt. Door gebruik van kunstmest en diesel, uit fossiele bronnen, stoten we extra CO2 uit waar geen opname door planten (gras) tegenover staat.
Het probleem is dus dat er binnen de natuurlijke grenzen niet voldoende productie mogelijk is om de consumptievraag te vervullen. Is alleen plantaardige kaas dan een alternatief? Nee, want op twee derde van alle landbouwgrond is alleen grasteelt mogelijk en geen akkerbouw voor plantaardig voedsel voor de mens. Daarnaast is gras een rustgewas wat de bodem herstelt. Koeien kunnen mooie producten maken van gras en hun mest wordt ook gebruikt om akkerbouwgrond vruchtbaar te maken. We hebben de koeien in feite keihard nodig voor de voedselvraag. Dus voor de gemiddelde wereldburger is het antwoord of kaas een goede vorm van voedsel is: “Ja, maar met mate”. Het is een goed idee om zo’n 20 gram per dag van onze eiwitbehoefte uit dierlijke bronnen te eten. Dat is bijvoorbeeld 100 gram kaas. Maar kan ook een stukje vlees of een ei zijn. Geniet, maar eet met mate(n).