Onze kazen zijn nooit precies hetzelfde. Het is met de hand gemaakt van biologische rauwe melk. De winkeldames denken mee met de klanten en leggen uit welke soorten we die week hebben. Het leukste is natuurlijk om een plakje kaas te proeven. Hiervoor hebben we een schattig klein kaasschaafje. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Nu het plukseizoen voorbij is, de dagen korter en natter zijn, merkten we dat het de laatste week rustiger is met de klanten. In de winkel zijn we nu juist druk bezig met het samenstellen en voorbereiden van kerstpakketten en kaasraspen voor fondue. Dat hoort weer bij deze periode van het jaar. De kaasfondue kun je niet van te voren proeven, dus hebben we een testpanel gevraagd of het smaakt. Roos, Nicole, de ouders van Wendela en wijzelf hebben heerlijk gegeten. Iedereen was het erover eens dat de smaak goed is. Voor sommigen mocht ie wat pittiger, maar anderen vonden hem nu juist perfect. Om te voldoen aan de vraag hebben we meerdere kaaslichtingen nodig, dus ook hier kan elke melange nèt iets anders zijn. Je kunt de fondue op meerdere manieren klaar maken. De kaas is natuurlijk de basis maar met melk, wijn, bier of een combinatie daarvan geef je het een eigen twist. Zo dacht Roos dat je voor de fondue alleen de geraspte kaas hoefde te smelten zonder een toevoeging. De tafel was al mooi gedekt, het stokbrood en komkommer gesneden, toen de gesmolten kaas in de pan niet echt een smeuïge saus werd. Ze belde Wendela die adviseerde met melk en maizena een papje te maken. Dat laatste had Roos niet in huis en aangezien ze al behoorlijk trek had, sneed ze de gesmolten kaas in reepjes en nam ze genoegen met kaasfriet. Zo kan er dus zomaar een nieuwe variatie ontstaan. Voor iedereen die nu ook trek krijgt of een lekker cadeau wil weg geven: als je bij ons fondue bestelt, krijg je het recept van de schoonmoeder van Boy erbij! Komende weken blijven we raspen en verpakken, want ook voor in een kerstpakket is de biologische kaasfondue van De Groene Griffioen populair.