Maand van de boerenkaas

Maand van de boerenkaas

Boy en Wendela droomden er jaren geleden van om de melkveehouderij van (schoon)vader Hans te transformeren naar een biologische boerderij waar zij zélf de melk rechtstreeks verkopen. Een boerderij waar mensen kunnen zien waar voedsel vandaan komt en erachter komen wat er allemaal bij komt kijken. Beiden houden ze van kaas en melk. Boy had al ervaring met kaas maken en Wendela zag het wel zitten om de eigen kaas en melk in een boerderijwinkel te verkopen. Uitleg geven en een praatje maken geven haar veel energie. 10 jaar geleden openden we de ‘boerderijwinkel’: een hoekje van de kaasopslag. In het begin hadden we alleen nog maar jonge en belegen kaas dus een groot gedeelte van de kaasstellingen in de ruimte stond nog leeg. Een van de kaasstellingen diende als toonbank. De melk tapten we vers uit de tank (nog steeds!) Inmiddels is de winkel verhuisd naar het strobalenhuis en hebben we meer soorten kaas. Van jong tot en met overjarig, van kruiden tot en met gaten kaas. Allemaal hier op de boerderij gemaakt. Daarnaast verkopen we harde en zachte biologische geitenkaas. Dewi van Delicaas maakt deze heerlijke kazen. Zij maakt naast diverse geiten kazen ook kaas bij ons op het erf. Een fijne samenwerking. Het is oktober en dat is traditioneel de maand van de boerenkaas en kaas bereid op de boerderij. Trakteer jezelf deze maand op een stukje ambachtelijke kaas. Er zijn steeds meer boerderijen die hun kazen rechtstreeks van het erf verkopen. Leuk en gratis uitje en als je geluk hebt ook nog met een enthousiast verhaal van de boer(in) erbij!