Op de boerderij hebben we veel fysieke arbeid te doen en zijn we veel buiten. Administratie en controles zijn ook een belangrijk deel van de werkzaamheden die regelmatig terugkomen. Onverwachte controles om te kijken of de koeien wel buiten lopen, een bezoek om een monster van bijvoorbeeld, melk, kaas of mest te nemen of een mannetje komt kijken of we de juiste bordjes hebben hangen bij de verkoop van rauwe melk. Het zijn enkele voorbeelden van controles die we krijgen. We zijn ook druk met het klaar maken van machines ter voorbereiding van het nieuwe weide- en oogstseizoen. Met deze temperaturen, een beetje wind en het zonnetje dat lekker schijnt, droogt het land goed op. De verstopte greppels zijn voor een gedeelte al open gemaakt, slepen en mestrijden staan daarna al op de planning. We zitten dus niet om werk verlegen als er geen controleurs langskomen. Er zijn nog al wat regels en ook al doen we het volgens ons goed, het blijft toch stressvol. Uiteraard is er vaak wat de verbeteren, zo ook vorige week toen er een jaarlijkse controle was voor KKM: ’Keten Kwaliteit Melk’. Deze controle is voor alle melkveehouders van de melkcoöperatie verplicht. Omdat wij bijna dagelijks gasten ontvangen op het erf, doen wij extra ons best voor een opgeruimd erf, maar blijkbaar vindt de melkcoöperatie dit ook belangrijk en kregen wij een opmerking over een stapel hout achter op het erf. Dit moet zo snel mogelijk afgevoerd worden. Op zich fijn als dat inderdaad gedaan is (opgeruimd staat netjes) maar wij vragen ons wel af wat dit te maken heeft met voedselveiligheid. De bovenkant van de melktank was niet schoon genoeg en er moet nog een extra koeborstel opgehangen worden bij het jongvee. De deksel is al schoon en de koeborstel wordt binnenkort opgehangen. De hele administratie van medicijngebruik, herkomst veevoer, registratie van geboortes en percelen zijn bekeken en in orde. We kregen nog een compliment over de ruime vrijloopstal. Daar zijn we erg blij mee.