Het strobalenhuis

Het strobalenhuis is in 2011 in samenwerking met een architect gebouwd en past volledig in de filosofie van de boerderij en de eigenaren. Het is opgebouwd uit duurzame en natuurlijke materialen – hout, stro en leem – en heeft daartoe een prettig binnenklimaat en zo min mogelijke belasting op het milieu: stro is een afvalproduct, het verbouwen en oogsten kost weinig energie en het heeft een korte groeitijd (1 jaar). Door de goede isolatie zijn de verwarmingskosten 50% lager dan die van een stenen huis. In totaal zijn er 1000 balen stro verwerkt in de muren, die er met de hand zijn ingezet. Daar waar de muren dubbelwandig zijn – ter hoogte van de muziekstudio – kun je het stro goed zien zitten. Voor wie denkt dat muizen graag een holletje in het stro maken: stro bevat veel cellulose waar knaagdieren en insecten niet van houden. Ook is bewezen dat de brandweerstand van een strobalen wand 90 minuten bedraagt, tegenover 60 minuten voor een traditioneel opgebouwde muur. Een brandverzekering konden we dus makkelijk afsluiten!

In het huis bevinden zich de boerderijwinkel, een ondergrondse kaasopslag, entree met toiletten, een vergaderlocatie annex muziekstudio (Acapellazaal) en een kleine serre. Het achterste gedeelte is privé.

Just Sounds

Om zijn droom – boer zijn én muziek maken – te realiseren bouwde boer Boy in 2011 een muziekstudio in het strobalenhuis. De wanden van stro en leem ademen een warme sfeer en de aanwezigheid van professionele apparatuur maakt een concert of opname tot een prachtige akoestische belevenis. En terwijl u zingt, piano speelt of een drumsessie houdt lopen buiten in de wei de koeien voorbij. Beter wordt het niet.