Al weken krijgen we van klanten de vraag of we al graskaas hebben. En vandaag kunnen we eindelijk ‘Ja!’ antwoorden. Dit jaar doen we zelfs mee met een promotieactie van de Bond van Boerderijzuivelbereiders. Wat inhoudt dat je een kraskaart krijgt bij aankoop van graskaas of -zuivel. Hoofdprijs is een dinerbon en we stellen zelf ook leuke kleine attenties ter beschikking. Iedereen is altijd super enthousiast over graskaas. Waarom eigenlijk? De associatie met het voorjaar is natuurlijk iets waar je sowieso blij van wordt en de exclusiviteit maakt het ook speciaal. Maar om eerlijk te zijn proef ik zelf geen verschil tussen een ‘gewone’ jonge kaas en een graskaas. Onze jonge kaas is eigenlijk altijd romig en vol van smaak. Dat het een interessant commercieel product is, dat blijkt. Omdat graskaas geen beschermde naam is, kun je alles graskaas noemen. Wij gebruiken de term uitsluitend voor de kaas die de eerste weken na de start van het weideseizoen is geproduceerd. Van het eerste lentegras dus. Op internet, in winkels of op de markt wordt in oktober soms nog graskaas aangeboden… Bij ons begint de lente in maart en gaan de koeien uiterlijk 15 april naar buiten. Dus reken maar uit wanneer we dan graskaas hebben: vier weken na de start van het weideseizoen. Het is dus zo ver, en door alle aandacht is het toch iedere keer een speciaal moment om de eerste graskaas open te maken. Dit doen Femke en ik daarom ook samen!