Vleesvoorraad

Rund (biologisch)

We hebben weer volop vlees, van eigen koe Sjara.
Op de foto staat BEB (Black Eyed Beef).

Bavette (uitverkocht)
Biefstuk 
Botten
Entrecote 
Gehakt 
Haasbiefstuk
Hachee/Goulash
Hamburgers 
Hart (uitverkocht)
Diamanthaas
Kogelbiefstuk
Lever (uitverkocht)
Longhaas 
Picanha (uitverkocht)
Rib-eye 
Roerbakvlees
Rollade 
Rosbief
Rosbief gebraden (vleeswaren)
Runderlap (uitverkocht)
Runderstaart (uitverkocht)
Saucijzen
Schenkel 
Schnitzel
Shortrib
Stoofvlees 
Sucadelap (uitverkocht)
Suddervlees (uitverkocht)
Tartaar (uitverkocht)
Tong (uitverkocht)
Wang (uitverkocht)

Varken

We hebben volop vlees van de Bonte Bentheimers die bij ons op de boerderij hebben gescharreld:

Beenham
Filetlap
Hamburgers
Hamlap
Hamschijf (schenkel)
Hersenen
Kop (per helft)
Medaillon
Nasivlees
Poten
Procureurlap
Reuzel
Rollade
Rookworst
Schnitzel
Saucijzen
Schouderkarbonade
Shoarmavlees
Slavinken
Snertpakket
Spareribs
Spekblokjes
Speklap
Staart

 

Kippen

Als onze legkippen uitgelegd zijn, verkopen we als soepkip. Dit is in december gebeurd en waren direct uitverkocht. Nu eerst genieten van de verse eitjes!

 

Wij houden koeien van het ras Montbeliard. Dit is een dubbeldoel-koe. Dit betekent dat ze zowel voor melk als vlees geschikt zijn. Ze geven minder melk dan een ‘echte’ melkkoe en minder vlees dan een ‘echte’ vleeskoe, maar ze zorgen goed voor zichzelf en zijn daarom sterk en niet snel ziek. Medicijnen en antibiotica gebruiken wij nooit preventief. Uiteraard lopen de koeien veel buiten. Van april tot november en een groot gedeelte dag én nacht. Omdat wij een biologische boerderij zijn, krijgen ze uitsluitend biologisch voer. Vooral (kuil)gras van eigen land aangevuld met wat krachtvoer (brokjes) waar luzerne, zonnepitten, erwten e.d. inzitten. Dit voer is ook van biologische herkomst en komt dus niet van plantages waar vroeger regenwoud stond. Het meeste voer dat we inkopen komt uit (oost)Europa. 

Een koe gaat naar de slacht als ze geen of minder melk meer geeft. Dit gebeurt als ze niet meer drachtig (zwanger) wordt. Een andere reden kan zijn dat we te veel koeien hebben. Van de overheid mogen we een maximum aantal koeien houden en als er een vaars (verse koe) voor het eerst kalft, moet er dus een oudere koe weg. Er staat geen bepaalde leeftijd voor koeien dat ze weg moeten. Sommigen zijn 5 anderen 12 jaar als ze naar de slacht gaan. Onze oudste koe is in 2009 geboren.

Alles van de koe komt terug. Niet alleen de biefstuk, maar ook de tong, wangen, lever en de botten. Er gaat een nieuwe koe naar de slacht als het vlees bijna op is. Het kan dus zijn dat we niet altijd alles op voorraad hebben.