Vleesvoorraad

Rund (biologisch)

September zijn de varkens weg gegaan en ook weer een koe, dus binnenkort nog meer keuze aan vlees van eigen erf!

Op de foto staat BEB (Black Eyed Beef).

Bavette (uitverkocht)
Biefstuk (uitverkocht)
Biefstukspies (NIEUW!)
Botten
Brisket
Diamanthaas (uitverkocht)
Entrecote (uitverkocht)
Gehakt
Haasbiefstuk/tournedos
Hachee/Goulash
Hamburgers
Hart
Kogelbiefstuk (uitverkocht)
Lever (uitverkocht)
Longhaas
Mergpijp + poulet = soeppakket
Poulet + mergpijp = soeppakket
Picanha
Rib-eye (uitverkocht)
Roerbakvlees (uitverkocht)
Rollade
Rosbief
Runderlap
Runderstaart
Rundervink (NIEUW)
Saucijzen
Schenkel
Schnitzel
Stoofvlees
Sucadelap
Suddervlees
Tartaar
Tong (uitverkocht)
Wang (uitverkocht)

Varken

De varkens die afgelopen jaar (2023) tot medio september bij ons op het erf liepen, zijn naar de slacht. Over paar weken verwachten we weer veel keuze van het varkensvlees te hebben.

 

Hieronder het vlees dat we van de varkens van vorig seizoen nog op voorraad hebben (bijna op)

Hamschijf (schenkel)
Nasivlees

Wij houden koeien van het ras Montbeliard. Dit is een dubbeldoel-koe. Dit betekent dat ze zowel voor melk als vlees geschikt zijn. Ze geven minder melk dan een ‘echte’ melkkoe en minder vlees dan een ‘echte’ vleeskoe, maar ze zorgen goed voor zichzelf en zijn daarom sterk en niet snel ziek. Medicijnen en antibiotica gebruiken wij nooit preventief. Uiteraard lopen de koeien veel buiten. Van april tot november en een groot gedeelte dag én nacht. Omdat wij een biologische boerderij zijn, krijgen ze uitsluitend biologisch voer. Vooral (kuil)gras van eigen land aangevuld met wat krachtvoer (brokjes) waar luzerne, zonnepitten, erwten e.d. inzitten. Dit voer is ook van biologische herkomst en komt dus niet van plantages waar vroeger regenwoud stond. Het meeste voer dat we inkopen komt uit (oost)Europa.

Een koe gaat naar de slacht als ze geen of minder melk meer geeft. Dit gebeurt als ze niet meer drachtig (zwanger) wordt. Een andere reden kan zijn dat we te veel koeien hebben. Van de overheid mogen we een maximum aantal koeien houden en als er een vaars (verse koe) voor het eerst kalft, moet er dus een oudere koe weg. Er staat geen bepaalde leeftijd voor koeien dat ze weg moeten. Sommigen zijn 5 anderen 12 jaar als ze naar de slacht gaan. Onze oudste koe is in 2012 geboren.

Alles van de koe komt terug. Niet alleen de biefstuk, maar ook de tong, wangen, lever en de botten. Er gaat een nieuwe koe naar de slacht als het vlees bijna op is. Het kan dus zijn dat we niet altijd alles op voorraad hebben.

Het varkensvlees dat we nu verkopen is van de varkens die in 2022 bij ons liepen. Een kruizing tussen de rassen York en Duroc.