Eten op de tuin

Eten op de tuin

De pluktuin van Vers aan de Vecht ligt er prachtig bij. Er is heel veel te oogsten. Van bloemen en kruiden tot veel soorten groenten. Wat dacht je van gele en paarse sperziebonen, of Nieuw-Zeelandse spinazie? Snijbiet met vrolijk gekleurde stengels en venkel met prachtig loof eraan. Er zijn ook ‘gewone’ groenten zoals komkommers, courgette, aubergines en tomaten. Die komen uit de kas die achterop het erf staat. De professionele tuinders oogsten deze groente en leggen het klaar voor de plukkers. Alles wat op het veld staat oogsten de plukkers zelf. De groentetuin is exclusief voor leden (plukkers). Boy, Wendela en hun kinderen oogsten ook wekelijks. Het is best een klus om alles van het land te halen, maar het is leuk om te doen en er ontstaan vaak leuke gesprekken. Tijdens een mooi boeket bloemen samenstellen of een spitskool afsnijden uit de volle grond bijvoorbeeld. Of bij de grote spoeltafel. Hier kun je de aarde van de bietjes afspoelen en loof dat je niet gebruikt in de compostbak gooien. Ieder jaar komen er nieuwe leden bij en vallen er ook mensen af. Omdat ze gaan verhuizen of door ouderdom slecht(er) ter been zijn bijvoorbeeld. Nieuwe geïnteresseerden weten niet altijd wat ze zich moeten voorstellen als ze besluiten een oogstaandeel te kopen en dus plukker worden. Nu, in de zomer, ziet iedereen hoe mooi de tuin is en er in overvloed eten beschikbaar is. In de winter (als de tuin dicht is), is er niet veel te zien. Afgelopen voorjaar hadden de groentes te lijden onder de vele regen. Alles groeide langzaam, bleef klein en de slakken hebben veel opgegeten. Hoe dit najaar zal verlopen op de tuin is nog verrassing. Het is erg afhankelijk van het weer. Wat we wel weten is dat de plukkers erg betrokken zijn en genieten van het biologische eten. Laatst hebben we samen met de tuinders en plukkers op de tuin gegeten voor een fotoshoot. Vlees, kaas, eitjes en zuivel van de boerderij en ook de groente, bloemen en kruiden van de tuin. Verser en lokaler kan niet! Wil je meer weten over de groente pluktuin van Vers aan de Vecht? Neem een kijkje op hun website of kom langs tijdens winkelopeningstijden van de boerderijwinkel. Je hoort dan de ervaringen van plukkers en tuinders en je kunt het met eigen ogen zien. Je kunt dit seizoen nog aanhaken met een half seizoen oogstaandeel!

Foto door tuinder Saskia van Gelderen: @thehighlysensitivefarmer