Goud zoeken

Goud zoeken

Wendela, Jan en Ernesto gingen deze week langs bij collega Monique van boerderij De Beekhoeve in Kamerik. In onze boerderijwinkel verkopen wij natuurlijk melk, yoghurt, eitjes, vlees en kaas van eigen erf, maar we verkopen meer lekkere dingen.

De biologische rauwmelkse kefir en karnemelk kopen we in bij Monique, net als de ongezouten rauwmelkse boter. Daar is veel vraag naar, maar is beperkt leverbaar. Boter is namelijk onlosmakelijke verbonden met karnemelk. Wil je veel boter, dan heb je ook veel karnemelk. Als je het tenminste op de traditionele manier maakt.

Om echte karnemelk te maken, zuur je rauwe melk aan, daarna ga je “karnen.” Een proces waarbij je de melk heel hard door elkaar schudt, zodat de room los komt uit de melk. Als je dat lang genoeg doet, klontert het samen tot boter. Dit drijft dan bovenop de karnemelk. Bij het aftappen van de karnemelk glipt er nog wel eens wat boter mee en dat zeven we weer uit de karnemelk, “dat noemen we goud zoeken,” grapt Monique.

We hebben haar geholpen met boterkarnen, flessen wassen, karnemelk en kefir vullen en flessen etiketteren. Ook hebben we zo’n 30 kg boter verpakt. Tijdens het werk hebben we veel gepraat over de voedselketen en kringloop. Gezondheid begint met een gezonde bodem (het zwarte goud) en gezond gras (het groene goud) wat de koeien weer omzetten naar gezonde voeding. Dat belandt bij ons en zorgt voor gezonde en blije mensen, dat is het echte goud.

In onze boerderijwinkel zijn mensen vaak bewust bezig met de herkomst van hun eten. Ze nemen de tijd om naar een boerderij te gaan. Met elkaar zorg dragen voor gezondheid en de aarde doe je samen en die verantwoordelijkheid zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Een praktisch voorbeeld is het systeem van de statiegeld flessen. In tegenstelling tot de supermarkt krijgen wij ze graag schoon en droog, compleet met dop terug. Het liefst zonder etiket. Op die manier hoeft Monique geen (chemische) middeltjes te gebruiken en is minder tijd kwijt aan flessen wassen.

Zo krijgt de klant de volgende keer weer een schone fles met zuivel. Zo ben je samen onderdeel van de korte keten, bovendien recycle je verpakkingen, is het proces milieuvriendelijker en kan het voor iedereen betaalbaar blijven.

Vol inspiratie en met dozen vol kefir, karnemelk en boter keerden we weer terug naar Weesp! Je zult de enthousiaste verhalen vast horen als je ons tegenkomt op het erf en in de boerderijwinkel.